sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Kirja-arvio: Uskonnollinen ihminen. Johdanto uskontopsykologiaan

Uskonnollinen ihminen - johdatus uskontopsykologiaan päätyi luettavakseni siksi, että olin lukenut aikaisemmin muita Owe Wikströmin teoksia ja pitänyt hänen tyylistään kirjoittaa ja käsitellä asioita.Nyt arvioitavana oleva teos on kohtuullisen tuore ja pureutuu aiheeseen, josta olen henkilökohtaisesti kiinnostunut: uskonnon ja psykologian välisestä suhteesta. Kirja on jaettu kahteen osaan, joista ensimmäinen luo teoreettisen viitekehyksen ja pohjan kirjan toiselle osalle, jossa uskontoja käsitellään käytännönläheisemmällä otteella ja nykypäivän näkökulmasta.

Uskontopsykologian tehtävä on uskonnon psykologinen tutkiminen. Teoksessa on pohdittu uskonnon ja uskonnollisuuden määrittelyn monitahoisuutta sekä käyty tiiviisti läpi uskontopsykologian tieteenhistoria ja nykypäivän tutkimusssuuntauksia, kuten naisnäkökulman mukaan ottaminen ja rituaalien tutkimus. Teoksen teoreettisessa osassa käydään läpi esimerkiksi tiedonsosiologista näkökulmaa, joista itse pidin mielenkiintoisena uskonnon roolia erilaisissa yhteiskuntatilanteissa. Ja mitäpä olisi psykologiaan liittyvä teos ilman Freudia ja Jungia: molemmat ottivat toisistaan poikkeavalla tavalla kantaa uskontoon, vaikka heidän näkemyksiinsä onkin varsinkin nykyihmisen luultavasti vaikea samastua. Teoksessa onkin esitetty myös kritiikkiä näiden kahden tunnetun psykologin teorioita kohtaan.

Kirjan toisessa osassa päästään hieman lähemmäs ruohonjuuritasoa ja vaikka ensimmäisesssäkin osassa on käsitelty jossakin laajuudessa myös muita kuin kirjauskontoja, pääsevät ne toisessa osassa paremmin esille. Kirjassa käydään läpi uskonnollisia näkyjä tapauskertomusten kautta sekä pohditaan mystiikan olemusta ja ihmisten uskonnollista suuntautuneisuutta eri tyyppimääritelmien kautta. Oman laajan lukunsa on saanut psykoterapia ja sielunhoito, josta viimeksi mainittua tehdään myös muiden kuin kristittyjen keskuudessa. Uskonnolla on usein myös merkittävä rooli kriisitilanteissa, joko niin että uskonnollinen suuntautuneisuus voi johtaa kriisitilanteeseen tai siten että uskonnon puoleen kääntymällä voi löytää ratkaisun ulos kriisistä. Lopuksi käsitellään vielä nykyajan henkisiä suuntauksia, kuten new age-liikettä ja uusia uskonnollisia suuntauksia, uskontojen pirstoutumista ja terrorismin yhteyttä uskontoon.

Uskoisin teoksen olevan kaikkein antoisin lukijalle, jolla on jo jonkinlainen psykologinen käsitteistö hallussaan. Itseni kohdalla en voi sanoa näin olevan, joten varsinkin ensimmäinen osa teorioineen ja tutkimussuuntauksineen olisi vaatinut enemmän paneutumista. Pidin sen sijaan toisesta osasta paljonkin juuri tapausesimerkkien ja nykyaikaisen käsittelytavan vuoksi. Suosittelen tätä perusteokseksi uskonnon ja psykologian välisestä suhteesta kiinnostuneille.

Tekniset tiedot:
Geels, Antoon ja Owe Wikström: Uskonnollinen ihminen. Johdanto uskontopsykologiaan
Suomentaja: Kai Takkula
ISBN: 978-951-607-734-8
Kirjapaja 2009
Sidottu, 473 s.
Kirjastoluokka: 20

2 kommenttia:

 1. Asalamu alaikum.

  JazakAllah khair for your time.

  Take Care.

  p.s Have you heard of Hajj Qiraan.

  VastaaPoista
 2. Wa alaykum salam Iremi nisces,
  thanks for your comment. I still haven't had chance to read your post about Hajj Qiraan but I will do it soon, insha Allah.

  VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...