keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Kirja-arvio: Vastaanottokeskus

Vastaanottokeskus kertoo nimensä mukaisesti erään suomalaisen vastaanottokeskuksen asukkaista, arjesta ja yleisesti Suomessa harjoitetusta pakolais- ja turvapaikkapolitiikasta. Mäntylän vastaanottokeskukseksi nimetty paikka sijaitsee syrjäisellä paikalla, usean kilometrin päässä asutuskeskuksesta, kuten niin monet vastaanottokeskukset myös oikeasti. Turvapaikkaa hakevilla pakolaisilla ei ole yleensä mahdollisuutta valita vastaanottokeskusta, johon he tulevat sijoitetuksi asiansa käsittelyn ajaksi, joten kanssa-asukkaiksi voi sattua hyvin monenlaisia ja vaihtelevista taustoista olevia perheitä ja yksin saapuneita turvapaikan ja oleskeluluvan hakijoita.

Vastaanottokeskuksen tarkoitukseksi on muodostunut ihmisten säilyttäminen, vaikka ainakin nimellisesti tavoitteena on myös järjestää työ- ja opintotoimintaa, välttämättömät sosiaali- ja terveyspalvelut, majoitus ja toimeentulo. Käytännössä vastaanottokeskusten saama rahoitus on niin tiukalla, että esimerkiksi suomen kielen opetus voi jäädä muutamaan tuntiin viikossa. Kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan ei voi kertoa tapahtuvan, kun arki pyörii vastaanottokeskuksen sisällä syrjässä muusta asutuksesta ja ihmisistä. Aikuisille ja lapsille on tarjolla vähän tekemistä, jolloin lapset oppivat helposti pahoille tavoille ja huonoa kielenkäyttöä. Viikottaiset yhteistilojen siivousvuorot on jaettu asukkaiden kesken. Teosta varten on haastateltu kahdeksaa eri vastaanottokeskuksen asukasta, jotka kertovat edellisen lisäksi myös kokevansa olevansa tietynlaisessa rajatilassa: ei enää entisessä kotimaassaan, mutta ei vielä uuden maankaan asukkaita. Monen kohtaloksi osuva kielteinen turvapaikkapäätös jopa muutaman vuoden odotuksen jälkeen tuntuu raskaalta, ja moni asukkaista joutuu turvautumaan mielialalääkkeisiin odotusajan venyessä.

Suorannan tavoitteena on ollut kuvata vastaanottokeskuksen elämää asukkaiden itsensä kertomana ja kokemana ja siinä hän on mielestäni onnistunut esimerkillisesti. Haastattelujen avulla kerätyn aineiston seassa on taustatietoa suomalaisesta maahanmuuttopolitiikasta. Tiiviisti kirjoitettu pieni kirja on kannanotto pakolaisten inhimillisemmän kohtelun puolesta. Positiivisena piirteenä teoksessa on myös se, että sen lopussa on esitetty konkreettisia parannusehdotuksia vastaanottokeskusten kehittämiseksi: tarvikkeita itseopiskeluun ja harrastustoimintaan, Suomi-tietouden lisääminen, yhteisruokailun ja yhteisviljelysten käyttöönotto, konfliktinsieto- ja ongelmanratkaisutaitojen kehittäminen sekä nimenomaan perheiden tarpeiden parempi huomioiminen. Teoksessa on myös kerrottu muutamista eurooppalaisista ja suomalaisista pakolaiskokeilusta, kuten paperittomien klinikasta ja riippumattomasta vapaaehtoisten järjestämästä vaihtoehtotoiminnasta. Mielenkiintoinen, perusteltu ja nopealukuinen teos.

Tekniset tiedot:
Suoranta, Juha: Vastaanottokeskus
ISBN: 978-952-264-092-5
Into Kustannus 2011
Nidottu, 137 s.
Kirjastoluokka: 32.2

1 kommentti:

  1. Asalamu alaikum,

    Hope all is well inshAllah, its been a while since you commented, have a read share some words, and encourage others to inshAllah 'Second Day - 9th Zul Hijjah' is my latest post share with other friends, family members who are going on Hajj inshAllah. Will try to cover all 5 days of Hajj inshAllah.

    Take Care.

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...