perjantai 7. syyskuuta 2012

Kirja-arvio: Wilson Kirwa. Juoksijasoturin ihmeellinen elämä

Lähes jokainen suomalainen tuntenee takavuosien menestyneen juoksijan, Wilson Kirwan. Uskoisin, että harvempi tuntee kuitenkaan hänen elämäntarinaansa: lapsuutta ja nuoruutta, syitä jotka johtivat hänen muuttoonsa Suomeen sekä kaikista niistä vaiheista, jotka hän on käynyt läpi Suomen-vuosiensa aikana. Teoksessa Wilson Kirwa - juoksijasoturin ihmeellinen elämä Wilson kertoo omalaatuisella tavalla omalaatuisesta elämästään.

Wilson Kirwan lapsuus ei ollut kovin lupaava, sillä hän syntyi vaaleampi-ihoisena kuin sisaruksensa eikä hänen isänsä uskonut tätä omaksi lapsekseen, vaan suojellakseen itseään Wilson joutui muuttamaan jo nuorena sisarensa Sallyn luokse, jonka luona hän vietti käytännössä koko lapsuutensa. Wilsonin koulumenestys oli vaihtelevaa ja hän pärjäsi kauan vilpin avulla, kunnes jäi kiinni ja joutui pakon edessä kuromaan umpeen välimatkaa muihin oppilaisiin. Hän varasti varakkaalta isältään lehmiä voidakseen maksaa vuosittaisen koulumaksun ja juoksi kahdeksan kilometrin matkan kouluun neljä kertaa päivässä. Ruokaa ei riittänyt joka päivälle, mutta kenties juuri se auttoi Wilsonia kasvamaan sitkeäksi - ominaisuus, joka osoittautui erittäin tärkeäksi myös Suomen-vuosien aikana. Wilson haaveili tiedemiehen urasta, mutta varattomuuden vuoksi hän joutui työskentelemään isänsä pellolla. Koulun jälkeen Wilson kierteli kodittomana kulkurina ja toimi myös vuoden ammattisotilaana, kunnes palasi töihin isänsä luokse.

Jonkin ajan kuluttua Wilson muutti kotiapulaiseksi toiseen kaupunkiin, jossa hän tutustui muutamaan suomalaismieheen. Miehet kutsuivat Wilsonin Suomeen turistiviisumilla ja hän suostui, sillä varattomuuden keskellä mikä tahansa vaihtoehto tuntui sopivalta. Suomeen tultuaan hän huomasi pian, että matkan tarkoitus olikin tehdä hänestä kilpajuoksija ja toinen miehistä ryhtyi hänen managerikseen. Joistakin voitoista huolimatta Wilson pysyi erittäin köyhänä: palkintorahat menivät joko managerille tai urheilusäätiölle. Ruokavalio oli hyvin yksipuolinen eikä lääkärikäynteihin ollut mahdollisuutta. Sitkeytensä ja neuvokkuutensa ansiosta hän kuitenkin selviytyi tilanteesta kuin tilanteesta, vaikka asui välillä Helsingin rautatieasemalla ja harjoitteluleirien aikana Milanon metrotunnelissa. Terveysongelmat seurasivat toinen toistaan, mutta vielä useita kilpailuja voitettuaan ja kuuluisuutta saavutettuaan hän eli asunnottomana ja toisinaan ilman ruokaa. Suomen-vuodet toivat Wilson elämään kuitenkin myös jotakin positiivista: hän tutustui kanadalaiseen naiseen, josta tuli hänen vaimonsa, pariskunta muutti yhteiseen asuntoon jolloin asunnottomuus päättyi, ja lopulta Wilson sai myös Suomen kansalaisuuden.

Wilson Kirwa - juoksijasoturin ihmeellinen elämä paljastaa Wilsonista erityisesti yhden asian: hän on taiturimainen tarinankertoja. Teoksen luvut on yksilöity hyvin omaperäisesti ja on vaikea päättää, uskooko kaikkeen lukemaansa, niin värikkäitä tarinat ovat. Kirja on samalla kertaa kuvaus maahanmuuttajan haasteista hänen muuttaessaan savimajasta täysin toisenlaiseen todellisuuteen, ammattiurheilijaksi kehittymisestä kuin kenialaisesta ajattelumaailmasta. Teoksen potentiaalinen lukijakunta onkin siten laaja ja itsekin urheilusta kiinnostumattomana pidin sitä hyvin mielenkiintoisena.

Tekniset tiedot:
Saure, Heikki: Wilson Kirwa. Juoksijasoturin ihmeellinen elämä
ISBN: 978-951-1-24016-7
Otava 2009
Nidottu, 368 s.
Kirjastoluokka:368 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...