perjantai 12. lokakuuta 2012

Kaksitoista askelta myötätuntoiseen elämään

Olen juuri lukenut uskontotieteilijä Karen Armstrongin kirjoittaman oppaan Kaksitoista askelta myötätuntoiseen elämään. Kirjoitan siitä kirja-arvion erikseen, mutta mielestäni kirjassa esitetyt askeleet olivat niin puhuttelevia, että olen kirjoittanut ne seuraavaksi lyhennetyssä muodossa muistutukseksi itselleni ja myös niitä varten, jotka eivät syystä tai toisesta lue Armstrongin kirjaa.

Ensimmäinen askel: Opiskele myötätuntoa

Tutustu oman traditiosi, oli se sitten uskonnollinen tai jokin muu, opetuksiin myötätunnosta. Tutustu samalla tavalla myös muiden traditioiden vastaaviin opetuksiin ja tulet huomaamaan, että myötätunto on osa jokaista traditiota. Tämä näky esimerkiksi siten, että jokaisesta uskonnosta löytyy hieman eri sanamuodoissa ajatus siitä, että toista tulee kohdella siten kuin toivoisi itseään kohdeltavan.

Toinen askel: Katsele omaa maailmaasi

Aloita perheestäsi, sillä perheen parissa opimme elämään muiden ihmisten kanssa. Perhe-elämään liittyy uhrautuvaisuutta ja anteeksiantamista. Näe perheen sisäiset jännitteet muutoksen ja kasvun mahdollisuuksina. Jokainen ilme ja ele paljastavat, millä mielellä palvelemme perheenjäseniämme - suhtaudummeko esimerkiksi perheen vanhuksiin taakkana vai arvokkaina yksilöinä? Millaisen kuvan koulukirjamme antavat muista maista ja kansoista?

Kolmas askel: Ole myötätuntoinen itseäsi kohtaan

Jos ihminen ei osaa rakastaa itseään, ei hän osaa rakastaa muitakaan. Myötätunto on elintärkeää ihmisyydelle. Ystävysty itsesi kanssa ja muista huumorintaju myös epäonnistumisen kohdatessa. Tiedosta tekemäsi vääryydet ja ota vastuu niistä. Muista pimeä puolesi: hyökkäämme usein muiden kimppuun juuri niiden ominaisuuksien vuoksi, joista pidämme vähiten itsessämme. Uskalla surra surun hetkellä, niin pääset sen yli.

Neljäs askel: Empatia

Mielikuvituksella on ratkaisevan tärkeä merkitys myötätuntoiselle elämälle. Taide kutsuu meitä tunnistamaan omia kipujamme ja pyrkimyksiämme ja avaamaan mielen muiden murheille ja toiveille.

Viides askel: Tiedostavuus

Tiedostavuus tarkoittaa sitä, että tarkastelemme vaistonvaraisia ja henkisiä prosessejamme tullaksemme tietoisemmiksi niistä. Alkukantaiset tunteet kaventavat näköpiiriä ja tyrehdyttävät luovuuden. Tyyni ja kiihkoton oman käytöksen arviointi sen sijaan auttaa tiedostamaan, kuinka ihmisiä ja tilanteita tulee tuominneeksi puolueellisesti ja mielialan heilahdusten mukaan.

Kuudes askel: Toiminta

Pieni ystävällisyyden osoitus voi mullistaa koko elämän. Hetken mielijohteesta lausumillamme sanoilla ja tekemillämme teoilla voi olla seurauksia, joita emme voi aavistaakaan. Etsi tilaisuuksia luoda erityisiä hetkiä muiden elämään.

Seitsemäs askel: Kuinka vähän tiedämmekään

Avarra näkökulmaasi siten, että siinä on tilaa myös muiden näkemyksille. Sananvapaus on arvokas asia, mutta tiedämmekö aina mistä puhumme? Esimerkiksi humanististen tieteiden alalla etsimme edelleen vastauksia kysymyksiin, jotka esitettiin sukupolvia sitten. Osa uskontoja on se, että ne käsittelevät aistiemme ulottumattomissa olevia asioita, joita ei pysty lopullisesti selittämään. Myös lähes mihin tahansa muuhun aiheeseen perehtyminen saa huomaamaan, kuinka plajon asiasta olisi vielä opittavaa.

Kahdeksas askel: Kuinka meidän pitäisi puhua toisillemme?

Nykyään meille ei riitä enää totuuden etsiminen, vaan kilpailuhenkisessä ilmapiirissä tärkeintä on vastustajan kukistaminen ja oikeassa oleminen. Olemmeko valmiita muuttamaan omia näkemyksiämme, mikäli saamme tarpeeksi vakuuttavia todisteita? Opettele myös kuuntelemaan.

Yhdeksäs askel: Kaikista huolehtiminen

Myötätunto perustuu siihen, että tunnustamme kaikkien ihmisten tasa-arvoisuuden ja toimimme sen mukaisesti. Yhä lisääntyvän globalisaation vuoksi erilaisten kansallisten, kulttuuristen ja uskonnollisten traditioiden ymmärtäminen ei ole enää harvojen ylellisyyttä, vaan välttämättömys. Muista myös, että olet riippuvainen monista ihmisistä, joita et ole koskaan tavannut: ihmisiä, jotka ovat ommelleet vuodevaatteesi ja keränneet kahvipapusi.

Kymmenes askel: Tieto

Meistä ei voi silmänräpäyksessä tulla suunnattoman tietoviisaita kaikilla maailman-, kulttuuri- ja uskontohistorian aloilla, joten perehtymisen voi aloittaa yhdestä tai muutamasta alasta. Edistyessäsi huomaat, että kaikki on monimutkaisempaa kuin aluksi ajattelit ja havaitset stereotyyppisen ajattelun lähipiirissäsi ja mediassa.

Yhdestoista askel: Tunnistaminen

Kaikkialle levinneiden tiedotusvälineiden vuoksi nykyinen sukupolvi on luultavasti nähnyt enemmän tuskaa kuin kukaan aikaisemmin. Sen sijaan, että kovettaisimme itsemme muiden tuskaa vastaan, meidän tulisi pitää altistumistamme maailmanlaajuiselle kärsimykselle mahdollisuutena henkiseen kasvuun ja konkreettiseen toimintaan.

Kahdestoista askel: Rakasta vihamiehiäsi

Opi arvostamaan viisautta, joka sisältyy maltilliseen suhtautumiseen vihollista kohtaan. Gandhin, Nelson Mandelan ja Martin Luther Kingin antamien esimerkkien pohjalta voidaan huomata, että anteeksianto on välttämätöntä selviytymisemme kannalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...