torstai 18. lokakuuta 2012

Kirja-arvio: 40 raipaniskua. Tositarina nyky-Sudanista

Sudanilainen toimittaja ja YK:n työntekijä Lubna al-Hussein oli viettämässä kotikaupunkinsa ravintolassa aikaa ystäviensä kanssa eräänä heinäkuun iltana vuonna 2008, kun paikalle tulleet siveyspoliisit veivät hänet ja seurueen kymmenen muuta naista poliisiasemalle. Syynä pidätykseen oli housujen käyttö eli sukupuolisiveellisyyden julkinen loukkaaminen, jonka tunnustamalla saa rangaistukseksi kymmenen raipaniskua. Mikäli pidätetty ei tunnusta rikostaan, seurauksena on 40 raipaniskua. Lubna nousi tuomiotaan vastaan ja aloitti verkostojensa turvin aktiivisen ja julkisen vastarinnan tätä lakia vastaan, joka koskettaa vuosittain tuhansia ja tuhansia sudanilaisnaisia ja joka ei perustu juuri muuhun kuin mielivaltaan.

Teoksessaan 40 raipaniskua - tositarina nyky-Sudanista Lubna al-Hussein kertoo elämästään Sudanissa ja samalla kotimaansa lähihistoriasta. Aina 1980-luvun puoliväliin saakka al-Husseinin perhe eli suhteellisen vapaata ja onnellista elämää. Lubna piti koulunkäynnistä ja sai hyvän koulutuksen. Elämä vaikeutui 1980-luvulla maan ottaessa käyttöön sharia-lain ja islamistien päästessä valtaan. Toimittajakoulutuksen saanut Lubna sai kyllä töitä eri sanomalehdistä, mutta jutut oli kirjoitettava kieli keskellä suuta, sillä sensuuri esti tehokkaasti maan hallintoa kritisoivien kirjoitusten julkaisemisen. Lubna tuli tunnetuksi suorapuheisena toimittajana, joka pyrki edistämään erityisesti maansa naisten asemaa nostamalla esiin Sudanin lakiin liittyviä epäkohtia, joiden kerrotaan perustuvan islamiin mutta jotka todellisuudessa eivät ole islamin hengen mukaisia. Sensuuri pakotti Lubnan lopettamaan työt useassa eri lehdessä. Hän sai sittemmin töitä YK:ssa ja avioitui vuosien harkinnan jälkeen erään 70-vuotiaan sanomalehden omistajan kanssa ollessaan itse tuolloin 30-vuotias. Avioliitto kesti vain kolme kuukautta päättyen aviomiehen sairastumiseen ja menehtymiseen.

Mikä sitten oli Lubnan lopullinen rangaistus väljien housujen käytöstä? Paljastettakoon, että hän sai sakkoja 500 dollaria, joka muutettiin kuukauden vankeudeksi Lubnan kieltäydyttyä maksamasta kyseistä summaa. Lopulta hänet vapautettiin lyhyen vankeuden jälkeen. Hän irtisanoutui YK:n tehtävästä, jotta ei olisi enää koskematon tuomion julistamisen aikaan. Kuukausia venynyt oikeudenkäynti toi paljon kansainvälistä julkisuutta sudanilaisten naisten asialle, mikä oli Lubnan tarkoituskin. Sudanilaisten naisten asemassa on edelleen parantamisen varaa, mutta Lubnan kaltaisten toimittajien ansiosta on odotettavissa enemmän kansainvälistä painostusta maan hallinnon kehittämiseksi parempaan suuntaan. Teoksen tarina on puhutteleva ja on mielestäni hyvinkin lukemisen arvoinen.

Tekniset tiedot:
Ahmad al-Hussein, Lubna: 40 raipaniskua. Tositarina nyky-Sudanista
Suomentaja: Aura Sévon
ISBN: 978-952-492-391-0
Minerva Kustannus 2010
Sidottu, 204 s.
Kirjastoluokka: 99.1

1 kommentti:

  1. Asalamu alaikum.

    Thank you so much, I have responded to your comment on my blog. Have you read "Water"

    Take Care

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...