torstai 25. lokakuuta 2012

Kirja-arvio: Hunajaa ja tomua

Hunajaa ja tomua on kahdeksan novellin kokoelma, jonka tarinoiden päähenkilöt ovat tavalla tai toisella kytköksissä rikkaaseen pakistanilaiseen maanomistaja K. K. Harouniin. Novellit ovat tietyllä tavalla ajattomia: on vaikeaa sijoittaa niitä tietylle vuosikymmenelle lukuun ottamatta muutamaa kohtaa, jossa viitataan tietoverkkoihin. Pakistanilais-yhdysvaltalainen, nykyisin Pakistanissa asuva Daniyal Muuenuddin on pyrkinyt kuvaamaan teoksessaan erilaisia ihmiskohtaloita, joista osalla on tekemistä jo perustoimeentulon kanssa, kun taas osa elää yltäkylläisyydessä. Tapahtumat sijoittuvat pääosin Pakistaniin lukuun ottamatta yhtä novellia, jossa eletään Pariisissa.

Novelleissa Pakistania ja pakistanilaista elämäntapaa kuvataan esimerkiksi 13 tyttären isän ja sähköasentajan, kauniin mutta kovia kokeneen sisäkön, rikkaan liikemiehen Jaglanin, rikosasiain tuomarin, palvelija Husnan ja länkisäärisen Rezakin kautta. Henkilökuvaukset ovat uskottavia, joskin itseäni jäi hieman vaivaamaan se uskottomuuden määrä, joka maanomistaja Harounin palveluskunnan keskuudessa näyttää olevan. Useat novelleista kun käsittelevät tavalla tai toisella Harounin tilalla työskenteleviä ihmisiä, hänen sukulaisiaan tai tuttaviaan.

Luin tämän novellikokoelman vaihteluna kaikelle sille tietokirjallisuuden ja muistelmien määrälle, jota Pakistanista on kirjoitettu. Keksittyihin tarinoihin täytynee suhtautua juuri sellaisena kuin ne ovat: tarinoina. Silti mielestäni oli kiinnostavaa lukea kaunokirjallisuutta Pakistanista syntyperäisen pakistanilaisen ja siellä nykyisin asuvan kirjailijan kirjoittamana. Tarinat ovat sujuvasti luettavia ja kerronta etenee jouhevasti, joten teos on nopealukuinen. Pakistanista kiinnostuneelle tämä teos lienee sopivaa luettavaa, itse tietokirjallisuutta suosivana en nosta tätä suosikkieni joukkoon.

Tekniset tiedot:
Mueenuddin, Daniyal: Hunajaa ja tomua
Suomentaja: Titia Schuurman
ISBN: 978-951-692-908-1
Kustannusosakeyhtiö Avain  2012
Sidottu, 299 s.
Kirjastoluokka: 1.4

2 kommenttia:

 1. Asalamu alaikum.

  Eid Mubarak!

  Take Care.

  VastaaPoista
 2. Wa alaykum salam,
  Thank you Iremi Nisces. Eid Mubarak for you and other readers as well.

  VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...