tiistai 2. lokakuuta 2012

Kirja-arvio: Iranilainen tytär

Iranilainen tytär kertoo erään teheranilaisen suvun naisista usean sukupolven ajalta. Suvun tarina alkaa keriytyä auki, kun tämän kirjan kirjoittanut, jo aikuistunut ja kotoaan pois muuttanut Jasmin kuulee äidiltään isänsä sairastuneen vakavasti ja joutuneen sairaalaan. Jasminin ehtiessä perille isä on jo ehtinyt kuolla, mutta samalla Jasmin löytää lapsuudenkodistaan valokuvan, jossa hänen äitinsä esiintyy morsiuspuvussa jonkun miehen vieressä. Tuo mies ei ole hänen isänsä, joten kuka mies oikein on? Jasmin esittää kysymyksen äidilleen, joka kertoo suvun naisten tarinan kaseteille nauhoitettuna. Käytännössä koko ikänsä Yhdysvalloissa asunut Jasmin näkee suvustaan aivan uuden puolen.

Tarinan vanhinta polvea edustaa Pargol, Jasminin isoisoäiti. Tämä yhdeksän lapsen äiti antoi kuopukselleen nimeksi Kobra ja varmisti, että tytär sai itselleen ammatillisen koulutuksen. Kobra oppi valmistamaan vaatteita. Ollessaan neljäntoista vuoden ikäinen Kobran veli lupasi tämän vaimoksi eräälle ystävälleen. Miehen ottaessa pian uusia vaimoja Kobra jäi kasvattamaan lapsiaan käytännössä yksin ja hän muutti pois ja takaisin kotiinsa useita kertoja erinäisten riitojen päätteeksi. Viimein Kobra sai miehensä kanssa vielä yhden lapsen, Lilin.

Lili, Jasminin äiti, kävi tytöille tarkoitettua yksityiskoulua, kunnes ollessaan yksitoistavuotias hän kohtasi tulevan aviomiehensä, Kazemin. Huolimatta aviomiehen lupauksesta, että hän saisi jatkaa koulunkäyntiä, Lilin elämä kääntyi miehen suvun naisten ympärille. Saadessaan kolmetoistavuotiaana ensimmäisen lapsensa, Saran, hän ei enää palannut kouluun eikä yksityinen tyttökoulu olisi hyväksynytkään oppilaakseen nuorta avioitunutta tyttöä. Elämä Kazemin rinnalla kävi vähitellen yhä vaikeammaksi tämän väkivaltaisen ja arvaamattoman käytöksen vuoksi. Lopulta eron ollessa viimeinen vaihtoehto Lili joutuu jättämään tyttärensä Kazemin perheen kasvattettavaksi.

Lili, eronnut ja vielä alaikäinen nuori nainen, ei ollut Iranissa haluttu avioliittomarkkinoilla, joten hänen isänsä lähetti hänet opiskelemaan veljensä kanssa Saksaan. Lilin isä kuoli kuitenkin melko pian tämän jälkeen, joten Lili joutui palaamaan Iraniin. Matkatessaan uudestaan Saksaan ja aloittaessan kätilöopinnot Lili tapasi myös tulevan aviomiehensä, saksalaisen Johannin, jonka kanssa hän palasi Iraniin. Johann kääntyi muslimiksi, opetteli paikallisen kielen ja sai töitä insinöörinä. Lupaavasta alusta huolimatta ja Iranin taloudellisen ja poliitisen tilanteen muututtua epävakaaksi perhe päätti muuttaa Yhdysvaltoihin. Tuolloin vielä kovin nuori Jasmin matkasi perheensä mukana aloittamaan uutta elämään valtameren taakse.

Iranilainen tytär kertoo Iranin historiasta viimeisen sadan vuoden ajalta yksittäisen suvun naisten näkökulmasta ja sisältää paljon kuvauksia teheranilaisten naisten arkielämästä. Se kertoo naisten neuvokkuudesta heidän selvitessään haastavasta arjesta ja toimiessaan perheensä tukipilareina. Teos on kerrassaan koskettava ja kiinnostanee erityisesti sukutarinoista ja Iranista pitäviä.

Tekniset tiedot:
Darznik, Jasmin: Iranilainen tytär
Suomentaja: Anu Nyyssönen
ISBN: 978-952-01-0668-3
Like Kustannus 2011
Sidottu, 336 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...