sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Kirja-arvio: Kaksitoista askelta myötätuntoiseen elämään

Entinen katolinen nunna ja nykyinen uskontotieteilijä Karen Armstrong on kirjoittanut aikaisemmin esimerkiksi kristinuskon, juutalaisuuden, buddhalaisuuden ja islamin historiasta. Melko hiljaittain julkaistussa teoksessaan Kaksitoista askelta myötätuntoiseen elämään hän kokoaa yhteen eri uskontojen opetuksia ja käytännön harjoituksia paremman elämän saavuttamiseksi. Neuvot on koottu kahdentoista askeleen ja samalla kahdentoista harjoituksen muotoon, jotka seuraavat toinen toisiaan ja ideana on edetä askeleelta toiselle siten, että seuraavalle askeleelle siirrytään aina, kun edellinen askel on omaksuttu.

Olen koonnut Armstrongin kaksitoista askelta myötätuntoon erilliseen blogikirjoitukseen, sillä niiden käsittely tämän arvion yhteydessä ei olisi ollut mahdollista ilman, että arvio olisi venynyt hyvin pitkäksi. Askeleet johtavat eri uskonnollisten traditioiden myötätuntoa koskevien opetusten historiasta ja niiden yhdenmukaisuuden tunnustamisesta lukijan omaan itseen ja siitä yhä ulommille kehille. Lukujen ja harjoitusten kautta tarkoituksena on, että lukija havaitsee myötätunnon olevan erottamaton osa ihmisyyttä uskontokunnasta riippumatta ja että pienilläkin teoilla on merkitystä. Myötätuntoinen suhtautuminen elämään ja kanssaihmisiin asettaa meidät haavoittuvaiseen asemaan, mutta voi antaa myös uskomattoman paljon.

Suhtauden tietyllä varauksella elämäntaito-oppaisiin enkä ole niiden erityinen ystävä. En oikein usko asioiden ylenmääräiseen analysointiin tai tehtävälistoihin joiden kautta saavuttaa jotakin parempaa, vaan koetan ammentaa elämänviisautta ja sydämen sivistystä pikemmin lukemalla esimerkiksi elämäkertoja. Luin Armstrongin oppaan kuitenkin siksi, että kaipasin jonkinlaista yhteenvetoa, eri uskonnot yhdistävää tapaa suhtautua elämään terveemmällä tavalla. Teosta on kuvattu käytännönläheiseksi, mikä ei mielestäni ole sopivin termi kuvaamaan tätä teosta ainakaan sen ensmmmäisen luvun perusteella, jossa ei juuri muuta käsitellä kuin uskontojen historiaa. Vähitellen askeleet muuttuvat kuitenkin maanläheisemmiksi konkreettisine harjoituksineen. Minut tämä teos sai ainakin tiedostamaan, ettei kaikki ole välttämättä sitä miltä näyttää ja että kaikkeen mediassa esitettyyn kannattaa suhtautua tietyllä varauksella.

Tekniset tiedot:
Armstrong, Karen: Kaksitoista askelta myötätuntoiseen elämään
Suomentaja: Niina Saikkonen
ISBN: 978-952-01-0584-6
Like Kustannus 2011
Sidottu, 252 s.
Kirjastoluokka: 17.3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...