maanantai 8. lokakuuta 2012

Kirja-arvio: Kirjaston henget

Ranskalainen kustantaja, kääntäjä ja kirjailija Jacques Bonnet on vannoutunut kirjojen ystävä, jolla on omassa kotikirjastossaan useita kymmeniä tuhansia kirjoja. Kirjaston henget kertoo sekä Bonnetin omasta kirjamaanisuudesta että muista hänen kaltaisistaan, joiden mottona voisi pitää Umberto Econ lausahdusta "Paratiisi on kirjasto". Siinä missä joillekin oma yksityiskirjasto merkitsee vanhojen arvokkaiden niteiden kokoelmaa, joihin voi koskea korkeintaan puuvillahansikkain, on Bonnetilla itsellään käyttökirjasto, jonka kirjoihin hän on tehnyt muistiinpanoja ja muita merkintöjä. Ja siinä missä jotkut vuokraavat tai ostavat jopa erillisen asunnon kirjojaan varten, Bonnetin kirjat mahtuvat ainakin toistaiseksi hänen kotiinsa, vaikka jossakin vaiheessa jopa kylpyhuoneen seinät oli vuorattu kirjoilla.

Teoksessa kerrotaan myös tavoista luokitella ja järjestää kirjakokoelma niin, että tietty teos on löydettävissä vielä vuosienkin jälkeen. Jokaisella luokittelutavalla on jokin ongelmakohtansa, joten useimmat kotikirjaston omistajat yhdistävät useita luokittelutapoja. Monesti suuren kirjaston omistaja törmää myös tuttavien kysymyksiin siitä, onko hän lukenut kaikki omistamansa kirjat tai mistä kaikki kirjat ovat peräisin. Bonnetilla on monta tarinaa kerrottavanaan myös näihin aiheisiin liittyen. Kirjaan on upotettu lukemattomia lainauksia kirjallisuuteen ja kirjoihin liittyen eri historian henkilöiltä ja vaikuttajilta, mikä kertonee Bonnetin lukeneisuudesta. Jossakin vaiheessa alkaa kuitenkin toivoa, että sitaattien määrää olisi hieman karsittu.

Olen itse suuri kirjojen ystävä, mikä on varmasti käynyt selväksi jokaiselle tämän blogin lukijalle. En kuitenkaan välitä kirjojen omistamisesta, joten siinä mielessä luin mielenkiinnolla Bonnetin ajatuksia kirjarakkaudesta (tai ehkäpä paremmin sanottuna kirjahulluudesta), johon yhdistyy kirjojen omistaminen suuressa mittakaavassa. Oman kirjarakkautensa määrän voi jokainen lukija arvioida lukiessaan Bonnetin kertomuksia omasta ja muiden kotikirjastojen pitäjistä. Kiehtova lyhyt kirja kirjoista alan harrastajille.

Tekniset tiedot:
Bonnet, Jacques: Kirjaston henget
Suomentaja: Jyrki Kiiskinen
ISBN: 978-951-31-4873-7
Tammi 2011
Sidottu, 157 s.
Kirjastoluokka: 00.8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...