keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Kirja-arvio: Kotikutoista. Itsetekemisen ihanuudesta

Tämä kirja oli yksinkertaisesti pakko lainata kirjaston uutuushyllystä. Kirjan kansi antaa ymmärtää, että  kyseessä on käsillä tekemisestä nauttivan henkilön kirjoittama teos rakkaasta harrastuksestaan ja kenties muustakin asiaan liittyvästä. Kotikutoista - itsetekemisen ihanuudesta onkin Honkasalon puolustuspuhe itsetekemisen ja käsitöiden puolesta. Honkasalo oli saanut pohjan käsityöharrastukselle sukunsa naisten kautta, mutta innostui itse tekemään käsitöitä vasta ollessaan kotiäiti. Oppimisen, kokeilujen ja erehdysten kautta hän on saanut lastensa vankkumattoman kannatuksen esimerkiksi unilelujen valmistajana ja huomannut vuosien varrella, kuinka monet muutkin ovat ottaneet itsetekemisen tavakseen saada vastapainoa työlle ja muille velvollisuuksille.

Vaikka Honkasalo onkin innostunut erityisesti käsitöistä, kattaa Kotikutoista - itsetekemisen ihanuudesta monia muitakin itsetekemisen osa-alueita. Tilkkutöiden, kirjailun, ompelun ja neuletöiden ohella teos vie ajoittain menneisyyteen: aikaan, jolloin esimerkiksi alusvaatteet tehtiin itse ja jo käytetyt vaatteet saivat uuden elämän. Naisten ja miesten oletettiin osaavan hyödyntää olemassa olevia materiaaleja uudelleen niin kauan, kunnes kaikki oli käytetty loppuun. Honkasalo viittaa useasti 1930-1950-lukujen kodinhoito-oppaisiin, joissa on nykymittapuun mukaan ehkä epäkäytännöllisiä neuvoja, mutta jotka samalla muistuttavat oman aikamme kestämättömästä kertakäyttökulttuurista.

Itseään voi ilmaista myös mitä mielikuvituksellisimmilla leivoksilla ja kakuilla, kokoamalla leikekirjoja, skräppäämällä tai ottamalla talteen vaikkapa nappeja, joita voi sitten käyttää uusien luomusten osana. Viime vuodet ovat tuoneet Suomeen myös uusia tyylisuuntia, kuten japanilaishenkiset lolitat sekä steampunk-suuntauksen. Kauemmin täällä ovat vaikuttaneet gootit ja punkkarit. Kaikkien edellä lueteltujen suuntausten kannattajat ovat tavalla tai toisella panneet merkille, että omantyylinen pukeutuminen merkitsee yleensä sitä, että ainakin osa vaatteista on valmistettava itse. Todellisia itsetekemisen harrastajia voikin kismittää se, että nykyään kaikki on kaupallisestettu: esimerkiksi aidosti vanhoja tavaroita voi helposti korvata "tekovanhoilla", joita löytää suoraan askartelukauppojen hyllyiltä. Itsevalmistamisen, oivalluksen ja kierrätyksen idea tuntuukin siten vesittyneen.

Teos on mainio opas itsetekemisen maailmaan ja tutustuttaa sellaisiinkin itsetekemisen muotoihin, jotka eivät ole suurelle yleisölle niin tuttuja, kuten epäkuntoisilla kameroilla kuvien ottamiseen. Kirjassa viitataan myös useisiin blogeihin, joista kustakin aihealueesta kiinnostuneet voivat hakea lisää inspiraatiota omien projektien toteuttamiseen. Käsillä tekeminen elää uutta nousukautta ja itse tehtyä osataan taas arvostaa. Honkasalo onkin osunut kirjansa aiheella ajankohtaiseen ja monia koskettavaan teemaan ja kirjaa voikin suositella kaikille käsin tekemisestä kiinnostuneille lukijoille.

Tekniset tiedot:
Honkasalo, Laura: Kotikutoista. Itsetekemisen ihanuudesta
ISBN: 978-952-247-149-9
Kirjapaja 2011
Sidottu, 175 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...