tiistai 23. lokakuuta 2012

Kirja-arvio: Säästökirja. Elä enemmän, maksa vähemmän

Säästäminen kuulostaa kieltämättä kuivalta kirjan aiheelta ja sen kirjoittaja kenties tosikolta penninvenyttäjältä, mutta tämän kirjan ote aiheeseen on hieman erilainen. Säästökirja - elä enemmän, maksa vähemmän  tarjoaa toki myös käytännön neuvoja rahan säästämiseksi, mutta sen punaisena lankana on ajatus siitä, että säästäminen merkitsee myös itsen ja luonnon säästämistä. Vileniuksen mukaan elämä muuttuu yksinkertaisemmaksi, helpommin hallittavaksi ja kaikin puolin merkityksellisemmäksi, kun sitä ei leimaa ainainen kulutusjuhla.

Teoksen kirjoitustyyli on helposti omaksuttava, mitään vaikeita taloustermejä ei ole käytetty ja asiat on selitetty kaikille ymmärrettävällä tavalla. Vaikka säästäminen on ikivanha toimintatapa, kaikkea ei voi säästää ja toisaalta sairaalloinen pihiys tai tavaroiden ylenmääräinen hamstraaminen "pahan päivän varalle" on säästämisen perimmäistä ajatusta vastaan. Joudumme luopumaan kaikesta maallisesta omaisuudestamme jossakin vaiheessa, joten oikeanlaista tervehenkistä säästämistä on osata myös käyttää säästöjään oikean tilaisuuden tullen. Nykyisin pankit ja pikavippiyritykset eivät kannusta säästämiseen ja kauppojen valikoima vaihtuu sesongin ja juhlapyhien mukaan. Säästäminen ei ole toisin sanoen kovin muodikasta, mutta sen osaaminen on välttämätöntä. Vilenius osoittaakin, että esimerkiksi siirtyminen yksinkertaisempien ruokaraaka-aineiden käyttöön merkitsee yleensä vähäisempää rahankulutusta samalla, kun ylipainoisuus vähenee ja yleinen hyvinvointi paranee. Auton käytön vähentäminen puolestaan lisää liikunnan määrää edistäen siten terveyttä ja rasittaen vähemmän ympäristöä.

Teos ei ole manifesti kaikkinaisesta kulutuksesta luopumisen puolesta, vaan siinä voi pikemminkin nähdä jonkinlaisen yhteyden elämän leppoistamiseen vähentyneen rahankäytön kautta. Käytännönläheisten ohjeiden ja vinkkien kautta lukija voi miettiä omaa suhtautumistaan rahankäyttöönsä. Käytännönläheinen opas aivan meille jokaiselle.

Tekniset tiedot:
Vilenius, Esa: Säästökirja. Elä enemmän, maksa vähemmän
ISBN: 978-951-31-4388-6
Kustannusosakeyhtiö Tammi 2008
Nidottu, 141 s.
Kirjastoluokka: 36.22

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...