perjantai 26. lokakuuta 2012

Kirja-arvio: Vastalauseita. Kirjoituksia 1985-2010

Vastalauseita - kirjoituksia 1985-2010 on toimittajana ja kirjailijana tunnetuksi tulleen ruotsalaisen Liza Marklundin noin viidenkymmenen kolumnin kokoelma hänen pitkän uransa varrelta. Räväköistä ja suorasanaisista kirjoituksistaan sekä kantaaottavista romaaneistaan tunnettu Marklund on saanut tekstejään julkaistuksi useissa eri lehdissä, ja ne on koottu nyt yksien kansien väliin. Joukossa on myös pari ennen julkaisematonta kolumnia.

Teos on jaettu lukuihin aihepiireittäin siten, että oman lukunsa ovat saaneet esimerkiksi kirjoittamiseen, mediaan, naisiin ja kotiväkivaltaan, väkivallantekijöihin, feminismiin, matkailuun ja YK:n hyvän tahdon lähettilään tehtävään liittyvät kolumnit. Marklund on kirjoittanut samoista teemoista vuosien mittaan useaan kertaan ja hänen sydäntänsä lähellä ovat erityisesti naisten kaltoinkohtelu ja pahoinpitely unohtamatta miehiä, jotka ovat näiden väkivallan tekojen takana. Hän on myös YK:n hyvän tahdon lähettiläänä nähnyt uskomattomia ihmiskohtaloita, joista hän kirjoittaa tarkkanäköisesti. Kirjan loppuluvussa on kolumneja, jotka kertovat Marklundin elämästä ehkä kaikkein henkilökohtaisimmin ja auttavat piirtämään hänestä henkilökuvaa.

Marklund on tehnyt kolumniensa pohjatyön huolellisesti: usein pohjana on jokin mediassa esiin noussut tapaus - tai vaihtoehtoisesti jokin tapaus, joka on lakaistu maton alle, vaikka ansaitsisi enemmän huomiota. Usein aiheet ovat puhuttelevia ja keskustelua herättäviä jo sellaisinaan eikä Marklund jätä omaa mielipidettään piiloon. Suomalaisena lukijana on mielenkiintoista lukea ruotsalaisessa mediassa esillä olleita tapauksia. Tämä kirja olisi luultavasti parhaimmillaan yhden tai muutaman kolumnin jaksoissa luettuna, jotta aiheita ehtisi sulatella rauhassa. Suurena kiusauksena on kuitenkin lukea koko kirja kerralla, niin mukaansatempaavasti se on kirjoitettu. Tämä on yksi niistä suhteellisen harvoista kirjoista, jonka voisin ottaa myös omaan kirjahyllyyni, sillä teos kestää hyvin useammankin lukukerran.

Tekniset tiedot:
Marklund, Liza: Vastalauseita. Kirjoituksia 1985-2010
Suomentaja: Päivi Kivelä
ISBN: 978-951-1-25531-4
Kustannusosakeyhtiö Tammi 2012
Sidottu, 256 s.
Kirjastoluokka: 32.3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...