sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Kirja-arvio: Yhtä erilaiset. Islam ja suomalainen kulttuuri

Husein Muhammed on asunut Suomessa vuodesta 1994 lähtien ja työskennellyt lakimiehenä, kääntäjänä ja Vihreiden poliitikkona.Yhtä erilaiset - islam ja suomalainen kulttuuri on ajankohtainen ja käsittääkseni jossakin määrin myös Muhammedin omiin havaintoihin ja näkemyksiin perustuva teos, jonka tarkoituksena on toimia perusoppaana lukijalle, joka haluaa käytännön tietoa Suomessa asuvista muslimeista sekä islamin ja suomalaisen elämäntavan mahdollisuuksista tavoittaa toisensa.

Teos on jaettu kolmeen osaan siten, että ensimmäisesä osassa käydään hyvin pääpiirteittäin läpi islamin historia, islamin suuntausten monimuotoisuus sekä islamin ja muslimien saapuminen Eurooppaan ja Suomeen. Toisessa osassa käydään luvuittain läpi muslimien arkeen kuuluvia käytäntöjä niin uskonnonharjoittamiseen, ruokavalioon, pukeutumiseen, kouluopetukseen, terveydenhuoltoon, työelämään kuin perhe- ja talouselämään liittyen. Teoksen kolmannessa osassa Muhammed pohtii erinäisiä ajankohtaisia teemoja, kuten naisen asemaa, sharia-lain soveltamista Euroopassa ja Suomessa sekä uskonrauhan ja sananvapauden monitahoista suhdetta.

Muhammedin lähestymistapa on käytännönläheinen ja sisältää paljon ruohonjuuritason esimerkkejä, joita olen itsekin kaivannut. Uskon, että tälle teokselle on ollut yhteiskunnallista ja sosiaalista tilausta ja että se osaltaan auttaa suomalaisia kantaväestöön kuuluvia ymmärtämään paremmin niin muslimimaahanmuuttajia kuin etnisesti suomalaisia islamiin palanneitakin. Tässä mielessä Muhammedin teoksella on monia ansioita puolellaan. Muhammed korostaa käytännössä joka luvussa, että suomalainen kulttuuri on hyvin yhteensovitettavissa islamin kanssa, mikä tulee esiin myös hänen käyttämiensä esimerkkien kautta. Itse on osaa sanoa, kuinka suuri osa Suomessa asuvista muslimeista on uskontoaan aktiivisesti harjoittavia tai hengellisesti suuntautuneita. Muhammedin mukaan Suomessa asuvista uskonnollisimpia ovat somalit ja toisaalta etniset suomalaiset islamiin palanneet. Itseäni jäikin pohdituttamaan, onko tosiaan niin, ettei suurin osa Suomessa asuvista muslimeista välitä siitä, onko häntä hoitava lääkäri samaa sukupuolta hänen kanssaan tai ettei islamin kuvakiellosta tarvitse välittää. Tällaiset näkökulmat saavat maltillisena itseään pitävät muslimit näyttäytymään tiukkapipoisina. Tässä mielessä tämä teos antaa ajattelemisen ja vertailun aihetta myös muslimeille, vaikka jokainen toimiikin lopulta oman sydämensä mukaisesti.

Tekniset tiedot:
Muhammed, Husein: Yhtä erilaiset. Islam ja suomalainen kulttuuri
ISBN: 978-951-851-290-8
Kustannusosakeyhtiö Teos 2011
Nidottu, 268 s.
Kirjastoluokka: 32.21

1 kommentti:

  1. Asalamu alaikum,

    you have a fantasic blog masha'Allah, may I request you share a link to my blog and get friends and family to visit as I am covering Hajj in a few posts and those intending to go Haj will find beneficial insha'Allah.

    Take Care.

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...