perjantai 2. marraskuuta 2012

Kirja-arvio: Erilaisuus

Erilaisuus on kokoelma monikulttuurisuuteen, paikkaan, identiteettiin ja tilaan liittyviä kirjoituksia akateemisen maailman vaikuttajien kirjoittamina. Teoksen tarkoituksena on valottaa erilaisuuden eri puolia ja osoittaa, että nykyisestä keskustelusta huolimatta monikulttuurisuus ja globalisaatio ovat paljon vanhempia ja monitahoisempia ilmiöitä kuin yleisesti ajatellaan. Erilaisuudessa on kyse yhtä paljon toiseudesta kuin meistä itsestämme: me kaikki olemme erilaisia eri tavoin.

Aikaamme on sanottu leimaavan juurettomuus, joka on teoksen ensimmäisen kokonaisuuden yläotsikko. Liikkuvuuden lisääntyminen ja kansainvälistyminen luo paikalle uusia merkityksiä ja voi toisaalta saada meidät kaipaamaan tuttua ja turvallista paikkaa entistä enemmän. Kirjan toisessa osiossa otsikoltaan "Toisen kuvat" perehdytään niihin tapoihin, joilla erilaisuutta käsitellään joukkoviestimissä ja muualla kulttuurissa. Tästä yhtenä hyvänä esimerkkinä on karttaprojektioiden käyttö, joista vakiintunein ja laajimmin käytössä oleva Mercatorin projektio asettaa Euroopan kartan keskiöön ja vääristää eri maanosien mittasuhteita länsimaiden eduksi. Kirja päättyy moneutta pohtiviin kirjoituksiin, joissa pohditaan esimerkiksi ksenofobian ja Huntingtonin lanseeraaman termin kulttuurien yhteentörmäyksen kautta kulttuurin prosessimaisuutta.

Tässä teoksessa yhdistyy monia niitä teemoja, joista olen kiinnostunut ja joita olen myös opintojeni puitteissa saanut pohtia. Erityisen mielenkiintoisina esimerkkeinä pidin Stuart Hallin huomioita Iso-Britanniasta, jossa nimenomaan englantilaisuudella vaikuttaa olevan erityisen läheinen suhde brittiläisyyteen, vaikka alueella asuu myös muita ryhmiä. Samantyyppisiä esimerkkejä on toki löydettävissä myös muista maista. Kaiken kaikkiaan tämä teos on monipuolinen ja ajankohtainen, mutta tieteellisen sanaston vuoksi se jää paikoittain melko teoreettiseksi. Uskon sen kuitenkin sopivan kaikille monikulttuurisuudesta sekä paikan ja identiteetin välisestä suhteesta kiinnostuneille lukijoille ja toivon sen osaltaan lisäämään tietoisuutta siitä, että erilaisuus on myös osa itseämme.

Tekniset tiedot:
Lehtonen, Mikko ja Olli Löytty (toim.): Erilaisuus
ISBN: 951-768-136-4
Osuuskunta Vastapaino 2003
Nidottu, 286 s.
Kirjastoluokka: 32.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...