sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Kirja-arvio: Kaikki hyvä sinussa

Brittiläinen Marion Flint on asunut jo vuosien ajan Uudessa-Seelannissa, rannalla pienessä vaatimattomassa kodissaan yksin ja jopa viikkokausia kerrallaan omissa oloissaan viihtyen. Aikaisemmin myös Mariannena tunnettu viidenkymmenen vuoden ylittänyt Marion on jäänyt eläkkeelle lääkärin työstään ja palannut Uuteen-Seelantiin muuton myötä seudulle, jossa hänen aviomiehensä kuoli traagisesti auto-onnettomuudessa vuosia aikaisemmin.

Marionin elämä saa uuden käänteen, kun hän tapaa rannalla lievästi autismiin taipuvaisen maoripojan, Ikan. Heillä on tapana kokoontua torstaisin Marionin valmistaman keiton ääreen ja vähitellen Ikan ja Marionin välille kehittyy jonkinasteinen ystävyys. Eräänä torstaina Ikaa ei näykään ja Marion huolestuu. Ika löytyy myöhemmin rannalta pahoinpideltynä ja vammojen aiheuttajaksi paljastuu hänen isoäitinsä, jonka luona Ika asuu. Marion ottaa Ikan luokseen asumaan, kunnes lapsen huoltajuudesta saadaan päätettyä virallisesti. Samalla Marionin mielessä alkaa keriytyä auki kaikki hänen lapsuuden muistonsa, jotka hän on niin kovasti yrittänyt painaa taka-alalle, unohtumattomiin: muutto Iso-Britanniasta Ruotsiin äidin elokuvauran vuoksi, turvaton ja laiminlyöty elämä äidin uuden miesystävän kanssa, pikkuveljen syntymä ja hänestä huolehtiminen, silloin kun äiti ei siihen kykene. Marionille kertyy palon vastuuta jo alle kymmenvuotiaana ja eräänä yönä hän todistaa, kun miesystävä on surmannut hänen äitinsä. Marion tarttuu veitseen ja näin myös miesystävä saa surmansa.

Marionin elämä vaikuttaa menetysten täyttämältä, kun hänen avioliittonsa päättyy aviomiehen kuolemaan yhdentoista yhteisen vuoden jälkeen. Vihdoin Uudessa-Seelannissa Ikan myötä Marionin elämän osat alkavat loksahtaa paikoilleen. Hän uskaltaa antaa tunteilleen ja muistoilleen tilaa ja voi vihdoin jättää menneisyyden taakseen. Asiassa auttaa naapurissa asustava leskimies George, joka auttaa Ikan kasvattamisessa, kun Marionille myönnetään Ikan huoltajuus. Kaikilla heillä on oma historiansa, mutta heistä muodostuu omanlaisensa perhe, jossa jokainen voi olla oma itsensä.

Kaikki hyvä sinussa on harvinaisen hyvin kirjoitettu ja se on tunnelmaltaan viipyilevä ja levollinen, vaikka monet Marionin muistoista ovat raskaita. Muistojen ja kokemusten työstäminen on Marionille ja samalla lukijalle terapeuttinen prosessi ja se tuntuu johtavan kuin vääjäämättä onnellista lopputulosta kohti. Vakavasta aiheesta huolimatta tietynlainen kepeys leimaa tätä teosta ja mielestäni juuri se tekee tästä teoksesta mielenkiintoisen lukuelämyksen, jota ei malta jättää käsistään.

Tekniset tiedot:
Olsson, Linda: Kaikki hyvä sinussa
Suomentaja: Anuirmeli Sallamo-Lavi
ISBN: 978-951-20-8408-1
Gummerus 2012
Nidottu, 322 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...