keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Kirja-arvio: Kuuntele tämä tarina

Hyvä tarina auttaa lasta nukahtamaan ja aikuista heräämään. Tämä ajatus mielessään psykoterapeutti Jorge Bucay on valinnut terapiamuodokseen eri maiden satuihin ja kansantarinoihin pohjautuvat kertomukset. Teoksessaan Kuuntele tämä tarina hän kertoo potilaansa Demiánin kautta, kuinka tarinoilla voi olla ällistyttävän parantava vaikutus ja kuinka ne voivat auttaa meitä ymmärtämään paremmin omaa käyttäytymistämme, tunteitamme, pelkojamme ja persoonallisuuttamme ja tätä kautta myös muita ihmisiä.

Teos on koottu siten, että Jorgen eli lempinimeltään Paksukaisen vastaanotolle saapuu Demián, ongelmiensa kanssa painiskeleva nuori mies. Lähes viisikymmentä istuntoa kestäneen terapian aikana Jorgella on aina jokin tarina kerrottavanaan; tarina joka sopii kulloiseenkin tilanteeseen ja joka auttaa Demiánia ymmärtämään tilannettaan ja pääsemään vähitellen häntä vaivaavista ongelmista. Yksi tarinoista on Siivet ovat lentämistä varten, joka on oivallinen esimerkki siitä, kuinka tarinoiden avulla on mahdollista yksinkertaistaa ongelmia siten, että ne ovat paremmin ymmärrettävissä ja hallittavissa. Lopulta Demián tuntee olevansa siinä määrin itsensä herra, että on aika jättää Jorgelle hyvästit.

Kuuntele tämä tarina on mieltä rikastuttava tarinakokoelma, ja teoksen lopussa on lueteltu, mistä maasta tai teoksesta kukin tarina on peräisin. Jotkin tarinoista ovat myös Jorgen oman mielikuvituksen tuotteita. Samalla tämä teos on kuitenkin myös toistaiseksi vähän käytössä olevan terapiamuodon esittelyä kansantajuisessa muodossa. Itselleni lähes jokaisesta kirjan luvusta löytyi jokin oivallus, joten ymmärrän mainiosti, miksi siitä on tullut myyntimenestys monissa maissa. Tämä teos sopii itsensä ja muiden ihmisten ymmärtämisestä kiinnostuneille.

Tekniset tiedot:
Bucay, Jorge: Kuuntele tämä tarina
Suomentaja: Tapani Kilpeläinen
ISBN: 951-1-20344-4
Otava 2006
Sidottu, 252 s.
Kirjastoluokka: 59.562

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...