perjantai 16. marraskuuta 2012

Kirja-arvio: Lasi maitoa, kiitos

15-vuotias liettualainen Dorte elää pienessä syrjäisessä kylässä sisarensa ja äitinsä kanssa. Perheen isä on kuollut hiljattain ja elinolosuhteet ovat kaikin puolin alkeelliset. Rahaa vaatimattoman asunnon vuokranmaksuun on vaikea löytää ja vuokrarästien kertyessä Dorte tarttuu tuttavansa tarjoamaan tilaisuuteen lähteä tarjoilijan töihin Tukholmaan. Hän jättää äidilleen jäähyväiskirjeen, jossa kertoo lähettävänsä rahaa auttaakseen perheenjäseniään tulemaan toimeen.

Viaton ja turvallisissa ympyröissä varttunut Dorte saa pian huomata, ettei kaikki ole aivan sellaista kuin hän oli sinisilmäisenä kuvitellut. Automatkan aikana Liettuan poikki häneltä otetaan talteen passi ja hänet majoitetaan tunkkaiseen ja törkyiseen asuntoon, jossa on pari muutakin tyttöä. Dorten ja muiden tyttöjen on tarkoitus viihdyttää heitä kuljettaneita miehiä. Dorte pahoinpidellään niin huonoon kuntoon, että hän vuotaa verta koko loppumatkan Tukholmaan. Miehiä on kuitenkin parempi totella, sillä muuten he kostavat seurueen muille tytöille.

Tukholmassa Dorte myydään norjalaiselle Tomille, jonka kanssa hän matkustaa Norjaan. Tom on ilmeisen ihastunut Dorteen, sillä muista tytöistä poiketen hän saa asua yksin isossa ja hyväkuntoisessa asunnossa ja Tom huolehtii Dorten sairaalaan leikkaukseen, jotta hänen verenvuotonsa saadaan loppumaan. Yksi asunnon huoneista on varattu miesasiakkaille, joita Dorte ottaa vastaan useita päivässä. Vähitellen Dorte saa luvan käydä toisinaan yksin ulkonakin ja opiskella norjan kieltä yksin asunnossaan. Dorte on uudessa asuinpaikassaan niin säikky, ettei uskalla pyytää keneltäkään apua.

Eräänä päivänä poliisi pidättää Tomin ihmiskaupasta epäiltynä. Dorte pakenee asunnosta bordellin emännän asuntoon, jossa hän saa oleskella ja tulla toimeen parhaansa mukaan. Hänen ei onnistu löytää töitä, joten hän turvautuu jo osaamaansa rahanansaintamuotoon:  myymään itseään satunnaisille kadulta löytämilleen asiakkaille. Hän yrittää saada kokoon tarpeeksi rahaa matkustaakseen takaisin kotiin, mutta kalliissa Norjassa rahan säästäminen on vaikeaa. Lopulta e-pillereiden loputtua Dorte huomaa tulleensa raskaaksi eräälle asiakkaalleen, joka tarjoutuu ottamaan hänet asumaan luokseen.

Lasi maitoa, kiitos päättyy dramaattisesti Dorten lapsen syntymään. Epäselväksi jää, mitä Dortelle ja lapselle tapahtuu tämän jälkeen. Tarina on kuvitteellinen, mutta niin todenoloisesti kirjoitettu, että siitä jää puistattava olo. Uutisotsikoissa silloin tällöin ollut ihmiskauppa saa tässä kirjassa inhimilliset kasvot ja kertoo räikeällä tavalla hyväuskoisten nuorten naisten hyväksikäytöstä kuin he olisivat eläimiä tai tuntihintaan myytävää tavaraa. Tällaista kohtaloa ei toivoisi kenellekään ja toivon sydämestäni Dorten kaltaisille nuorille naisille keinon löytää pois seksiorjuudesta.

Tekniset tiedot:
Wassmo, Herbjörg: Lasi maitoa, kiitos
Suomentaja: Katriina Huttunen
ISBN: 978-952-239-043-1
Kustannusosakeyhtiö Otava 2009
Nidottu, 397 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...