torstai 1. marraskuuta 2012

Kirja-arvio: Tyylikkään köyhäilyn taito

Älä missään tapauksessa omista mitään. Se tekee onnettomaksi. Tätä voisi pitää saksalaisen kreivi Alexander von Schönburgin mottona ja hänen kirjoittamansa teoksen Tyylikkään köyhäilyn taito johtoajatuksena. Von Schönburg on hienosta arvonimestään huolimatta kokenut omakohtaisesti, millaista on menettää hyvin palkattu työpaikka ja siirtyä vapaaksi kirjailijaksi epävarman toimeentulon pariin. Itse asiassa myös hänen sukunsa on lasketellut taloudellista alamäkeä jo muutaman sadan vuoden ajan, kuten hän itse asian ilmaisee. Se ei kuitenkaan estä elämästä tyylikkäästi - von Schönburgin mukaan tietynasteinen niukkuus on jopa todellisen tyylikkyyden edellytys.

Von Schönburg kertoo teoksessaan, että hänen siirtymisensä toimistotyöstä kotikonttoriin on merkinnyt enemmän aikaa itselle: työmatkat ovat lyhentyneet olemattomiin eikä pomo kyttää olkapään takana. Vähemmän työtä on merkinnyt enemmän elämää ja vähemmän käytettävissä olevaa rahaa puolestaan sitä, että esimerkiksi kodin sisustus ei ole mennyt uusiksi muutaman turhan usein: aatelisten keskuudessa tämä on tarkoittanut sitä, että vanhat arvohuonekalut ovat säästyneet uudistusvimmalta. Ulkona syöminen on vähentynyt, mutta toisaalta parempaa ruokaa saa useimmiten kotona - vaihtoehtona on siipeileminen tilaisuuksissa, joissa on ilmainen ruokatarjoilu. Kuntosalikortit voi myös unohtaa: parhainta liikuntaa on lenkkeily ja kävely, joihin kelpaavat mainiosti peruslenkkarit ja verkkarit. Kaupungissa pärjää useimmiten ilman autoa, mikä vähentää merkittävästi kuluja ja stressiä. Lomamatkalle voi puolestaan suunnata kaukokohteen sijaan vaikkapa omaan kotikaupunkiin - varsinkin suuremmassa kaupungissa tutustumisen arvoisia kohteita löytyy yllättävän paljon. Vaatteiden kanssa laatu käy määrän edellä ja myös lapset on mahdollista kasvattaa tietoisiksi kuluttajiksi.

Tyylikkään köyhäilyn taito on viihdyttävä tietoteos ja puolustuspuhe kohtuullisen kulutuksen puolesta. Neuvokas kuluttaja voi saavuttaa kaikin puolin tyydyttävän elämäntavan tyylikkyydestä tinkimättä vähäisellä rahamäärällä. Rikas on se, jonka koti on ystävien kokoontumispaikka; rikas on se, joka ei ota toisten elämäntyyliä omaksi mittapuukseen. Von Schönburgin esimerkit hänen omasta ja muiden tyylikkäiden köyhäilijöiden elämästä todistavat, että raha ei ole onnellisuuden mitta.

Tekniset tiedot:
von Schönburg, Alexander: Tyylikkään köyhäilyn taito
Suomentaja: Raija Nylander
ISBN: 978-951-795-475-3
Atena Kustannus 2007
Sidottu, 216 s.
Kirjastoluokka: 36.15

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...