perjantai 23. marraskuuta 2012

Kirja-arvio: Valkoista mustalla. Kertomuksia väristä, väkivallasta ja vaeltamisesta

Valkoista mustalla - kertomuksia väristä, väkivallasta ja vaeltamisesta on toimittaja Annu Kekäläisen Etelä-Afrikassa vuonna 2003 tekemien reilun sadan haastattelun perusteella syntynyt dokumentaarinen teos, joka kuvaa yhtä lailla haastateltujen kuin Kekäläisen itsensä tunnelmia siirtomaavallan ja apartheidin varjosta nykypäivään pyrkivässä valtiossa. Seitsemän kuukauden aikana Kekäläinen ehti vierailla esimerkiksi Oranian siirtokunnassa, vapaustaistelijan luona, nuorten miesten initiaatiorituaalissa ja Mahatma Gandhin pojantyttärentyttären juttusilla.

Kekäläinen on haastatellut mustia ja valkoisia, syntyperäisiä asukkaita ja myöhemmin maahan muuttaneita. Aihepiirit sivuavat Etelä-Afrikan väkivaltaista historiaa, joka on lyönyt leimansa myös nykypäivään. Värillä on edelleen väliä maassa, joka on virallisesti sanoutunut irti apartheidista. Ironisesti monet valkoiset käyttävät edelleen mustia taloudenhoitajia, jotka hoitavat myös heidän lapsensa, jolloin jollekin valkoisille lapsille heidän hoitotätinsä voi olla läheisempi kuin omat vanhemmat. Mustien todellisuus on edelleen erilainen kuin valkoisten, vaikkakin mustien ammattien skaala on laajentunut. Toisaalta myös miesten todellisuus on erilainen kuin naisten: esimerkiksi neitsyen kanssa makaaminen hivin ja aidsin parantumisen toivossa on edelleen Kekäläisen mukaan yleinen uskomus, ja maassa on paljon yksinhuoltajaäitejä.

Kekäläisen haastatteluissa nousee mielestäni esiin jonkin verran streotyyppisiä teemoja, jotka vahvistivat omia näkemyksiäni Etelä-Afrikasta. Plussana teoksessa pidän sitä, että Kekäläinen ei tyydy pelkkään dokumentoimiseen ja haastattelujen purkamiseen, vaan kertoo myös omista tuntemuksistaan, jotka ovat toisinaan ristiriitaisia ja hämmentyneitä. Se antaa suhteellisen harvinaisen mahdollisuuden kurkistaa toimittajan elämään ruohonjuuritasolla ja karistaa hohtoa, joka toimittajan työtä kohtaan voi olla. Haastattelujen eteen on nähtävä vaivaa, mutta samalla Kekäläinen kertoo kokeneensa jotakin sellaista, mikä ei olisi ollut muuten mahdollista. Mielestäni tämä teos on yhtä onnistunut kuin Kekäläisen toinen teos Leiri - tarinoita ihmisistä, jotka haluavat kotiin, jonka kautta tutustuin ensi kerran hänen tuotantoonsa.

Tekniset tiedot:
Kekäläinen, Annu: Valkoista mustalla. Kertomuksia väristä, väkivallasta ja vaeltamisesta
ISBN: 952-5321-30-4
Pieni Karhu 2006
Nidottu, 197 s.
Kirjastoluokka: 43.8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...