tiistai 11. joulukuuta 2012

Kirja-arvio: Katastrofista uuteen alkuun

Katastrofista uuteen alkuun kertoo lahtelaisen kolmekymppisen Jonni Mäkisen selviytymistarinan. Mäkinen oli lomailemassa Thaimaan Khao Lakissa jouluna 2004 vaimonsa, kolmen lapsensa, isänsä, äitinsä, anoppinsa ja vaimonsa veljen perheen kanssa. Hän oli joukon ainoa henkiin jäänyt tsunamin iskettyä paratiisirannalle. Perhekeskeistä elämää viettäneelle ja perheyrityksessä työskenneelle Jonnille menetys oli sanoinkuvaamattoman suuri, mutta jo viidakon keskellä apua odottaessaan hän teki päätöksen, että eteenpäin olisi mentävä. Kuin ihmeen kaupalla katastrofista oli mahdollista päästä uuteen alkuun.

Katastrofista uuteen alkuun kertoo erittäin koskettavasti monia suomalaisiakin koskettaneesta onnettomuudesta eikä jätä kritisoimatta suomalaisten viranomaisten hitautta avuntoimittamisessa. Jonnin löysivät viidakosta paikalliset asukkaat, jotka toimittivat hänet paikalliseen sairaalaan. Apu oli olosuhteisiin nähden kohtuullista, sillä autettavia oli aivan liian paljon käytettävissä oleviin resursseihin verrattuna. Viimein Jonni sai kuljetuksen Suomeen, sillä vaikka kaikenlainen kuljettaminen tuntui todella kivuliaalta, Jonni tiesi, ettei paranisi ennalleen Thaimaan olosuhteissa. Lahdessa hyvin tunnettu Jonni ja hänen perheensä saivat paljon huomiota ja Jonni saikin paljon yhteydenottoja tutuilta ja tuntemattomilta. Hän karsi yhteydenpidon mahdollisimman vähiin ja löysi esimerkiksi meditoinnista tavan saada suunnaton suru jollakin tavalla hallintaan.


Teos on Leena Keskiahon ja Jarmo Mäkeläisen kirjoittama. Keskiaho haastatteli Mäkistä ja Mäkeläinen kirjoitti omasta uudesta alustaan. Mäkeläinen on Jonnin tuttu monen vuoden takaa ja tsunamionnettomuuden myötä he olivat yhtä aikaa uuden elämän kynnyksellä: Jonni joutui kohtaamaan koko lähisuvun menettämisen ja Mäkeläinen oli toipumassa alkoholismista. Yhteisten tapaamisten ja keskustelujen kautta molemmat saivat eväitä jatkaa elämää eteenpäin.

Ylipäätään teoksessa korostuu puhumisen tärkeys: Jonnista tuntui lähes elintärkeältä päästä puhumaan uudestaan ja uudestaan tapahtumista, jotka olivat johtaneet hänelle kaikkein rakkaimpien ihmisten menettämiseen. Viimeinen ilta rannalla vaimon ja lasten kanssa on jäänyt unohtumattomana hänen mieleensä monien muiden muistojen mukana, mutta Jonni kertoo myös, ettei halua jäädä elämään menneisyydessä. Hän kokee, että hänen tehtävänsä on vielä kesken ja siksi hänen tulee jatkaa eteenpäin. Saamiensa vammojen vuoksi Jonni on joutunut vaihtamaan toisiin urheilulajeihin ja asianajajan työssään hän on muuttanut omasta tahdostaan hieman toimenkuvaansa, mutta jokin syvä vakaumus ja myönteinen elämänasenne ovat antaneet hänelle voimia jatkaa ja löytää rinnalleen myös uuden puolison. Tämä selviytymistarina hakee vertaistaan ja vaikka Jonnin toipuminen vaikuttaakin uskomattoman nopealta, uskon sen toimivan henkisenä apuna monelle menetysten kanssa kamppailevalle. Itselleni se toimi muistuttajana siitä, kuinka tärkeää on elää tässä päivässä.

Tekniset tiedot:
Keskiaho, Leena ja Jarmo Mäkeläinen: Katastrofista uuteen alkuun
ISBN: 952-91-9919-8
Viestintätalo Mageena 2006
Sidottu, 207 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...