lauantai 15. joulukuuta 2012

Kirja-arvio: Miljoonia sirpaleita

James Frey on 23-vuotias joutuessaan vieroitushoitoon huumeista ja alkoholista. Nuoresta iästä huolimatta hänellä on takanaan jo yli vuosikymmenen kestänyt päihteiden väärinkäyttö ja hän on ehtinyt hankkia siinä samassa itselleen myös merkinnän rikosrekisteriin. Päivät ovat täyttyneet sekoilusta, huumeiden käytöstä, liiman imppaamisesta ja bensan haistelusta, juopottelusta ja hankaluuksiin ajautumisesta. Elämä ei voisi mennä enää huonommin, joten päihdeklinikka on hänen viimeinen vaihtoehtonsa. Lääkäreiden mukaan hänen päihderiippuvuutensa on edennyt niin pitkälle, että käytön jatkaminen merkitsisi nopeaa kuolemaa.

Frey suhtautuu päihdeklinikkaan ja siellä viettämäänsä kuuteen viikkoon samalla uhmakkuudella kuin siihenastiseen elämäänsäkin: hän ei usko AA:n kahteentoista askeleeseen, Jumalaan tai muuhunkaan korkeampaan voimaan. Aluksi hänen tekee mieli lähteä koko paikasta, sillä sen säännöt vaikuttavat liian vaikeilta noidatettavaksi. Vähitellen hän tutustuu kuitenkin lähes yhtä huonossa jamassa olevaan Lillyyn ja heidän välilleen kehittyvä rakkaus antaa molemmille voimia jatkaa. Frey saa myös uudenlaisen yhteyden vanhempiinsa ja kaikille perheen osapuolille selviää vuosien jälkeen, miksi heidän välinsä ovat olleet niin vaikeat. On aika kääntää uusi lehti elämässä ja vaikka Frey ei olisi sitä uskonutkaan, elämä ilman päihteitä on mahdollista ja elämisen arvoista.

Miljoonia sirpaleita on suorasanainen tarina erittäin vaikeasta päihderiippuvuudesta riippuvaisen itsensä kirjoittamana. Halusin itse varmistaa, että tarinalla on onnellinen loppu ennen kuin ylipäätään aloin lukea sitä: muussa tapauksessa lukeminen olisi voinut osoittautua liian raskaaksi. Tästä teoksesta ei surullisia ihmiskohtaloita puutu ja vaikka Frey on myöhemmin kirjoittamassa esipuheessa paljastanut, että on hieman liioitellut joitakin tapahtumia, on suurin osa siitä kuitenkin hänen mukaansa oikeasti tapahtunut ja loputkin teoksesta on kirjoitettu siten kuin Frey on ne itse kokenut. Raskas aihe ei sovellu kaikkein herkimmille, mutta luulen tästä teoksesta olevan henkistä apua muille riippuvuutensa kanssa taisteleville ja riippuvaisten läheisille.

Tekniset tiedot:
Frey, James: Miljoonia sirpaleita
Suomentaja: Sari Kumpulainen
ISBN: 951-9107-66-5
Bazar Kustannus Oy 2006
Sidottu, 495 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...