perjantai 21. joulukuuta 2012

Kirja-arvio: Murtamaton linnake

Yhdysvaltain vähiten tunnettuihin virastoihin kuuluva NSA on perehtynyt nykyaikaiseen tiedustelutoimintaan. Viraston väitetään pystyvän seuraamaan kattavasti maailman tietoliikennettä ja sen uusimpiin hankintoihin kuuluva TRANSLITR on nykytekniikan huippua edustava ohjelmisto, joka pystyy murtamaan myös hyvin monimutkaisia salakielisiä koodeja. NSA joutuu historiansa suurimman haasteen eteen, kun se törmää koodiin, jonka murtamiseen TRANSLITR ei kykene. Viraston kryptologi Susan Fletcher saa kutsun saapua paikalle ratkaisemaan ongelmaa.

Murtamattoman koodin takana on laitoksen entinen työntekijä, japanilaista syntyperää oleva ja syntymästään lähtien ydinpommin aiheuttaman radioaktiivisen laskeuman vammauttama Ensei Tankado. Tankado esittää virastolle huikean uhkavaatimuksen: NSA:n tulee paljastaa maailmalle TRANSLITR-ohjelmiston olemassaolo tai Tankadon kehittämä koodi julkaistaan vapaasti internetissä. Käytännössä se merkitsisi rikollisen toiminnan mahdollistumista täysin valvonnan ulottumattomissa. Valitettavasti Tankado kuolee Espanjassa ja hänen hallussaan oleva avain joutuu tuntemattomiin käsiin. Susanin kihlattu David Becker lähetetään etsimään avainta, jotta TRANSLITR:n jauhama koodi saataisiin avattua ja mittaamattoman laaja salainen aineisto pidettyä salassa.

Murtamattomasta koodista ei yllättäviä juonenkäänteitä puutu. Teoksen alkuasetelma vaikuttaa selkeältä, mutta vähitellen selviää, ettei kaikki olekaan niin kuin Susan, David tai kukaan mukaan kirjan henkilöistä on kuvitellut. Varsinkin Davidin huono-onninen seikkailu Espanjassa voi saada lukijallakin kylmän hien niskaan. Loppuun asti kestävä jännitysnäytelmä, kekseliäät juonikuviot ja älyllinen kilpajuoksu aikaa vastaan pitävät lukijan hyppysissään aina alusta viimeiselle sivulle saakka.


Murtamaton linnake on yhden suosikkikirjailijani Dan Brownin esikoisteos, jonka luin ensimmäisen kerran jo muutama vuosi sitten. Olen nyt lukemassa Brownin aikaisempaa tuotantoa läpi toiseen kertaan, sillä mielestäni tämä kirja muiden hänen kirjoittamiensa teosten tapaan kestää useamman lukukerran ja avautuu toisen kerran lukiessa uudella tavalla. Joistakin kohdissa teosta huomaa, että tämä kuuluu Brownin alkupään tuotantoon: tyyli ei ole aivan niin loppuun asti hioitunutta kuin esimerkiksi Enkeleissä ja demoneissa tai Da Vinci-koodissa. Toisaalta aihepiiriltään tämä on lähellä edellä mainittuja teoksia, sillä salakoodien maailmassa liikutaan jälleen. Koodeista, nykyteknologiasta ja tietenkin Dan Brownin tuotannosta pitävälle tämä teos on ehdottomasti lukemisen arvoinen.

Tekniset tiedot:
Brown, Dan: Murtamaton linnake
Suomentaja: Raimo Salminen
ISBN: 978-951-0-31692-4
WSOY 2007
Sidottu, 389 s.
Kirjastoluokka: 1.4

3 kommenttia:

  1. Uskomatonta roskaa. Kirjoittaja ei tunne tietokoneita. Henkilot epäloogisia satuhahmoja. Häiritsevän asenteellinen. Tahattoman koominen. Kävisi parodiasta, jos ei olisi niin pitkäveteinen.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista. Teoksesta voi olla toki monta mieltä eikä kirja omastanikaan mielestä kuulu Brownin parhaimmistoon, kuten olen arviossani maininnut. Tällaiselle maallikolle tarina juonenkäänteineen meni kuitenkin melko sujuvasti läpi.

    VastaaPoista
  3. Itse luin Kirjan koulun esitelmää varten ja tykkäsin kirjasta todella paljon. Aika paljon tiedän tietokoneista ja mielestäni ei haittaa vaikka kaikki mitä kirjassa kerrotaan ei pidä paikkaansa oikeassa elämässä. Kyseessähän on Kirja jossa yhdistyy Fatka ja Fiktio niinkuin monissa muissakin Dan Brownin kirjoissa.

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...