maanantai 31. joulukuuta 2012

Kirja-arvio: Mustasukkaisuus. Repivä ja rakentava tunne

Mustasukkaisuus on univerasaali tunne, jolta ei välty elämänsä aikana todennäköisesti kukaan meistä. Sitä voi tuntea paitsi omasta puolisosta tai rakastetusta, myös työtovereista, ystävistä, perheenjäsenistä tai vaikkapa rakkaan ihmisen harrastuksesta. Juuri ilmestyneessä teoksessaan Mustasukkaisuus - repivä ja rakentava tunne teologian tohtori Ben Malinen erittelee mustasukkaisuutta eri näkökulmista. Teoksessa käydään läpi mustasukkaisuuden ilmenemismuotoja sekä sitä, missä menee terveen ja sairaalloisen mustasukkaisuuden välinen rajaviiva. Toisaalta mustasukkaisuudella on yhteys kateuteen, toiseen kielletyksi ja vaikeiksi koetuista tunteista. Miesten ja naisten kokemalla mustasukkaisuudella on tiettyjä eroja, mikä tulee esiin esimerkiksi uskottomuuden yhteydessä.Teoksen lopussa esitellään mustasukkaisuuden hallintatapoja sen tunnistamisen ja käsittelemisen kautta.

Mustasukkaisuus ei kosketa omaa elämääni tällä hetkellä tavallista enemmän, mutta valitsin tämän teoksen luettavaksi siksi, että toisen lapsen syntymän myötä tietynlaista sisaruskateutta tai -mustasukkaisuutta on ollut havaittavissa. Teoksessa käydäänkin läpi myös tätä ilmiötä, vaikkakin se painottuu enemmän kaikkein perinteisimmän mustasukkaisuuden muodon eli rakastettujen tai puolisoiden välisen mustasukkaisuuden eri puoliin. Sairaalloiseksi muuttuessaan tämä tunne voi aiheuttaa suurta tuhoa parisuhteelle ja henkilölle itselleen. Tämän teoksen kautta mustasukkaisuuden kanssa painiva voi ymmärtää paremmin, mitä tekijöitä on tunteen taustalla (esimerkiksi lapsuuden tapahtumat) ja kuinka se on mahdollista saada paremmin hallintaan. Malinen on käyttänyt tekstin ohessa lainauksia tutkimusaineistostaan, mikä tuo mukaan konkreettisia kertomuksia mustasukkaisten ja heidän läheistensä elämästä. Kirja on hyvin kansantajuisesti kirjoitettu ja sopii lyhyydessään myös kiireisemmän henkilön luettavaksi.

Tekniset tiedot:
Malinen, Ben: Mustasukkaisuus. Repivä ja rakentava tunne
ISBN: 978-952-247-369-1
Kirjapaja 2012
Sidottu, 156 s.
Kirjastoluokka: 14.8 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...