maanantai 10. joulukuuta 2012

Kirja-arvio: Orapihlajapiiri

35-vuotias sairaanhoitaja Kirsi on tullut vaiheeseen, jossa hän kaipaa elämälleen uutta suuntaa. Hän on 14-vuotiaan Annin yksinhuoltaja ja he asuvat Kuopiossa, jossa ei Annin mummon kuoleman jälkeen tunnu olevan enää mitään jäljellä. Ystävänsä suosituksesta Kirsi tekee päätöksen muuttaa Annin kanssa Irlantiin Knocknamurran yhteisöön, jossa asuu tavallisia ihmisiä kehitysvammaisten kanssa.

Kirsin tytär Anni on kiivaasti Irlantiin muuttoa vastaan. Parhaan ystävän jättäminen Kuopioon sekä koulun ja elämän aloittaminen paikassa, jonka kieltä hän ei aluksi osaa, tuntuu vaikealta. Kyläyhteisössä asuvat kehitysvammaiset omine tapoineen vaikuttavat Annista pelottavilta ja alituinen kylmyys jäytää luuytimessä asti. Anni lukkiutuukin aluksi uudessa kodissaan huoneeseensa, kunnes hän eräänä aamuna käy yksin tutkimusretkellä ja löytää muinaisen paikan, jota paikalliset kutsuvat orapihlajapiiriksi. Anni alkaa vähitellen avautua ja tutustuu paikallisiin lapsiin ja aikuisiin, joista osasta tulee hänelle läheisiä ystäviä. Samaan aikaan myös Kirsi on osallistunut kehitysvammaisten hoitoon osana uutta arkeaan ja tutustuu siinä samassa Antoniin, itävaltalaiseen sairaanhoitajaan. Sopeutuminen aivan toisenlaiseen elämään osana yhteisöä vaatii aikansa: omaa rauhaa on hyvin vähän, kaikki tietävät toistensa asiat ja yhteisö on muutenkin hyvin omavarainen ja tiivis. Lopulta palat tuntuvat kuitenkin loksahtavan kohdalleen ja elämä asettuu uusiin mielenkiintoisiin uomiinsa.

Orapihlajapiirin kertojana on vuoroin Kirsi, vuoroin Anni. Hanna Tuuri on osannut asettua siten myös teini-ikäisen asemaan kuvatessaan uskottavasti nuoren tuntoja, kun hänen mielipidettään ei oteta muuton suhteen huomioon. Kirja on kirjoitettu puhekielellä, joten sitä lukiessaan voi melkein kuulla Kirsin ja Annin kertovan kylän tapahtumista omalla äänellään. Itsekin Irlannissa asuva Tuuri on osannut luoda teokseensa kiinnostavan henkilövalikoiman ja esimerkiksi kehitysvammaisuutta ylipäätään on mielestäni harvemmin romaaneissa käsitelty, joten tämä kirja sopinee mainiosti yhteisöelämästä ja uuden suunnan etsimisestä kiinnostuneille.

Tekniset tiedot:
Tuuri, Hanna: Orapihlajapiiri
ISBN: 978-951-1-25156-9
Otava 2011
Sidottu, 284 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...