maanantai 17. joulukuuta 2012

Miksi omaa juomattomuutta pitää edelleen selitellä?


Lähde: http://www.ellit.fi

Alkoholi aiheuttaa neljänneksen Euroopan kuolonkolareista. (HS 15.12.2012)

Rattijuopumusturmissa kuolee vuosittain liki 80 ihmistä. (HS 9.12.2012)

Juominen ja huonot parisuhteet kaduttavat. (HS 26.11.2012)

Alkolholi vie hampaatkin suusta. (HS 19.11.2012)

Yllä on muutamia uutisotsikoita muutaman viime viikon ajalta yhden valtakunnallisen sanomalehden kotisivuilta poimittuna. Jos mukaan olisi otettu kaikki alkoholia sivuavat artikkelit, määrä olisi ollut huomattavasti suurempi: Helsingin Sanomien haulla uutis- ja artikkelituloksia tuli yhteensä yli 1 300. En lähtenyt tässä yhteydessä edes yrittämään hakuja muilta sivustoilta, sillä pelkään tuloksen olevan masentavan suuri.

Alkoholi on Suomessa rakas ja puhuttu aihe, josta jokaisella tuntuu olevan mielipide. Ja vaikka tuon ihmeaineen vaikutukset - niin positiiviset kuin negatiiviset - ovat hyvin tiedossa, omaa juomattomuutta saa edelleen olla selittelemässä puolituntemattomattomillekin jos sellaiseen tilaisuuteen sattuu eksymään, jossa sitä on tarjolla. Voisin esittää vastakysymyksen: miksi juot? Mutta suomalainen ajattelutapa on sen verran nurinkurinen, että alkoholin juomista pidetään lähtökohtana, ja siitä poikkeavat ovat tavalla tai toisella kummajaisia. Olen itse ollut muutamissa työpaikkojeni järjestämissä tilaisuuksissa, joissa olen ollut joukon ainoa alkoholittoman juomavaihtoehdon valinnut. Sain juomani erikseen pyytämällä eikä tätä vaihtoehtoa oltu ilmeisesti edes mietitty etukäteen, sillä minulle tarjottiin tilalle kivennäisvettä.

Minulle islamin uskoon kiinteästi liittyvä alkoholikielto on ollut helppoa ja luonnollista noudattaa, sillä olen ollut absolutisti jo ennen islamiin palaamista. Jumalalle siitä kiitos, sillä toisinkin olisi voinut olla eikä omia elämän lähtökohtia voi itse valita. Olen kokenut vieraaksi sen, että sumentaisin ajatteluni ja mieleni niin, etten välttämättä enää seuraavana päivänä muistaisi edellisen illan tapahtumia tai että en voisi kontrolloida omaa käyttäytymistäni. Ehkäpä juuri tuo itseni kontrolloimisen tarve on ollut suurin syy päihteettömyyteen: tieto siitä, ettei mikään päihde hallitse minua on tuonut riippumattomuuden tunteen. Olen ollut oman itseni herra, niin kuin asian kuuluisi olla muidenkin kohdalla.

Olipa juomattomuuden syy itse kullakin mikä tahansa, toivon sydämestäni, että meitä on jatkossa yhä enenevä määrä. Jossakin määrin lohdullinen ja toivoa herättävä uutinen oli hiljattain Helsingin Sanomien sivuilla julkaistu tieto, jonka mukaan nuorten alkoholin käyttö on vähentynyt koko 2000-luvun ajan. Ehkäpä joskus tulevaisuudessa omaa juomattomuutta ei tarvitse enää erikseen selitellä, vaan se on luonnollinen vaihtoehto juomisen rinnalla.

2 kommenttia:

  1. Alkoholi on nyky-Suomen ylivoimaisesti suurin ongelma. Se tappaa enemmän työikäisiä kuin syövät ja sydäntaudit, ja tilastoissa näkyvä alkoholin suoraan aiheuttama kuolema on tietysti vain jäävuoren huippu; hyytävän pinnan alla on ihan loputon määrä alkoholin käynnistämiä tai pahentamia sairauksia, suurin osa väkivaltarikoksista tapahtuu humalassa, melkoinen osa loukkaantumisista... On myös surullista tajuta että suurin osa suomalaisista aikuisista ei ole vapaa-ajallaan täysin läsnä vaan tajunnantilaa muuttavan mömmön vaikutuksen alaisena.

    Pyörittelen näitä ongelmia päässäni työkseni ja se on välillä tosi masentavaa. Onneksi vastapainona on koti jonka olemme julistaneet alkoholittomaksi vyöhykkeeksi :-)

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...