tiistai 22. tammikuuta 2013

Kirja-arvio: Raamatullinen vuosi. Yhden miehen nöyrä yritys noudattaa Raamattua mahdollisimman kirjaimellisesti

Juutalaiseen sukuun kuuluva toimittaja A. J. Jacobs haluaa tuntea uskontonsa, mutta päätettäväksi jää enää, kuinka hän siihen tutustuisi. Siinä missä useimmilla ihmisillä on taipumus kuoria kermat päältä, valita uskontonsa sopivimmat ja helpoimmin toteuttavat asiat, A.J. päättää yrittää noudattaa vuoden ajan kaikkea mitä Raamatussa sanotaan - mahdollisimman kirjaimellisesti. Alkuvalmisteluina hän ostaa kasan Raamatun eri käännöksiä ja tutustuu sen kirjoituksiin kirjoittaen samalla ylös jokaisen löytämänsä säännön, joita kertyy loppujen lopuksi noin seitsemänsataa. Ja sitten vain tositoimiin. Millaista on olla leikkaamatta partaansa ja hiuksiaan vuoteen tai pukeutua valkoiseen kaapuun ja kuljettaa paimensauvaa keskellä New Yorkia? Miltä agnostikosta tuntuu alkaa rukoilla Jumalaa? Kuinka muistaa puhaltaa torveen joka kuukauden alussa? Ja ennen kaikkea: mikä on muuttunut henkisesti ja ulkoisesti tämän kokemuksen jälkeen?

A.J. Jacobs, joka haluaa tulla kutsutuksi pelkillä nimikirjaimillaan koko teoksen ajan, on koonnut kokemuksensa eri kuukausiin jaettuna. Aivan joka päivältä ajatuksia ei ole kirjattu ylös, mutta mielenkiintoisimmat ja eriskummallisimmat kokemukset ja säännöt, jotka hänen päiviinsä vaikuttavat, on toki kerrottu viihdyttävään tyyliin, jonka Jacobs hallitsee. Pian käy ilmi, että Raamatun mukainen elämä vaikuttaa kirjaimellisesti noudatettuna joka hetki aamusta yöhön johonkin elämän osa-alueeseen ja aiheuttaa useamman kerran kiusallisia tilanteita ainakin Jacobsin vaimolle, joka kuitenkin suhtautuu miehensä yritykseen uskomattomalla pitkämielisyydellä. Samalla vuoden aikana tulevat tutuksi yksi jos toinenkin Yhdysvalloissa vaikuttava juutalainen ja kristitty ryhmittymä, joista osa suhtautuu Raamattuun hyvin kirjaimellisesti ja toiset liberaalimmin ja joiden jäseniä Jacobs käy tapaamassa.

Raamatullinen vuosi - yhden miehen nöyrä yritys noudattaa Raamattua mahdollisimman kirjaimellisesti paljastaa ainakin sen, että Jacobsilla on sana hallussaan. Teos on varsin henkilökohtainen tilitys niistä muutoksista, joita Jacobs kokee niin fyysisesti kuin mielessään tämän kokemuksen aikana. Tietyllä tapaa minua häiritsi se, että Jacobsin toiminnan motiivina saattoi olla valmiiksi solmittu kustannussopimus, josta hän teoksessaan mainitsee. Haluaisin kuitenkin uskoa, että hän on ollut vilpittömin mielin liikkeellä halutessaan tutustua uskovaisten elämään ja kuvatessaan kaikkia niitä haasteita, joita uskonnon sääntöjen mukaan elävä ihminen nyky-yhteiskunnassa kohtaa. Tähän teokseen pitänee suhtautua huumorilla, vaikka se toki tarjoaa myös kevyen läpileikkauksen kristinuskon ja juutalaisuuden nykytilasta Yhdysvalloissa.

Tekniset tiedot:
Jacobs, A.J.: Raamatullinen vuosi. Yhden miehen nöyrä yritys noudattaa Raamattua mahdollisimman kirjaimellisesti
Suomentaja: Kira Poutanen
ISBN: 978-952-5613-76-6
Nemo Kustannus 2008
Sidottu, 448 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...