keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Kirja-arvio: Stephen Hawking. Elämä

Stephen Hawking on yksi aikamme tunnetuimmista ja arvostetuimmista tiedemiehistä, joka vaikuttaa keskuudessamme edelleen. Vuonna 1942 syntynyt Hawking on saanut maailmanlaajuisesti lukemattomia palkintoja, kunnianosoituksia ja arvonimiä työstään fyysikkona maailmankaikkeuden synnyn ja olemuksen tutkimuksen parissa. Hän on myös onnistunut kansantajuistamaan vaikeita fysiikan käsitteitä ja saamaan siten tieteenalalleen enemmän yleistä kiinnostusta.

Hawkingin lapsuus oli varsin onnellinen ja keskinkertaisesta koulumenestyksestään huolimatta hän pääsi opiskelemaan Oxfordin yliopistoon. Koulussa hän ei ollut antanut itsestään ahkeran oppilaan kuvaa - päinvstoin Hawkingilla ei ollut mielenkiintoa käyttää aikaa sellaisten asioiden oppimiseen, joita hän ei katsonut itselleen hyödylliseksi. Samanlainen opiskelutapa jatkui yliopistossa: fysiikka oli kyllä mielenkiintoista, mutta opetetut aiheet niin helppoja, ettei hänen tarvinnut käyttää niiden opiskelemiseen aikaa. Hawkingin heikoksi lenkiksi oli osoittautua matematiikka, mutta hän selvisi kunnialla siitäkin.

Hawking tapasi parikymppisenä tulevan vaimonsa, mutta saadakseen luvan mennä naimisiin hänellä tuli olla työpaikka. Tätä varten Hawkingin tuli keksiä hyvä väitöskirjan aihe. Sen aiheeksi tuli maailmankaikkeuden synnyn tutkimus ja mustat aukot - aihe, joka kohtalonomaisesti auttoi häntä nousemaan tähdenlennon lailla tiedemaailman huipulle. Nuorta onnea varjosti salaperäisen sairauden puhkeaminen, joka alkoi vaivata Hawkingiä hänen ollessaan 21-vuotias. ALS-sairauden diagnoosin saatuaan lääkärit lupasivat hänelle enää muutaman vuoden elinaikaa. Väitöskirja ja avioliitto oli vaakalaudalla, mutta kuten me kaikki nyt jälkikäteen tiedämme, tämän jälkeen loppu onkin historiaa.

Joskus on spekuloitu sen suhteen, kuinka paljon Hawkingin sairaus on vaikuttanut hänen kuuluisuuteensa vai onko kaikki hänen saamansa maine ja kunnia puhtaasti hänen tieteellisten saavutustensa ansiota. Kiistatonta kuitenkin on, että hän on poikkeuksellisen älykäs ja on omalla esimerkillään rohkaissut muita vammaisia koettelemaan rajojaan. Nopeasti kasvanut kuuluisuus vei Hawkingin esitelmöimään ja ottamaan vastaan kunnianosoituksia lähes joka mantereelle hengästyttävällä aikataululla. Sairauden edetessä vauhti ei ole juurikaan hidaastunut, vaan uskolliset apulaiset eikä vähäisimmässä määrin hänen vaimonsa, ovat auttaneet mahdollistamaan täysipainoisen elämän. 

Kitty Ferguson on julkaissut Hawkingin kanssa teoksia aikaisemminkin, mutta niiden teemat ovat liittyneet Hawkingin tutkimuksiin. Stephen Hawking - elämä paljastaa yksityiselämää kaiken tutkimustyön ja kuuluisuuden takana, kuten kaksi avioliittoa sekä lasten ja lastenlasten vaiheita. Aiheesta kiinnostuneelle teos on tahdikkaasti kirjoitettu elämäkerta, jossa ei ole unohdettu esitellä myös Hawkingin keskeisimpiä teorioita.

Tekniset tiedot:
Ferguson, Kitty: Stephen Hawking. Elämä
Suomentaja: Markus Hotakainen
ISBN: 978-951-0-39327-7
WSOY 2012
Sidottu, 442 s.
Kirjastoluokka: 99.15

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...