torstai 3. tammikuuta 2013

Kirja-arvio: Todennäköinen tarina

Tukholmalainen pariskunta Helena ja Martin etsivät elämälleen muutosta pois kiireisestä oravanpyörästä ja hankkivat maalaishotellin kaukaa kaupungin kiireestä, Helenan lapsuusseuduilta. Jo aikaisemmin heikoissa kantimissa ollut avioliitto alkaa pian rakoilla ja päätyy eroon. Helena jää hoitamaan hotellia ja heidän teini-ikäistä tytärtään Martinin muuttaessa takaisin Tukholmaan.

Helenan lisäksi toinen teoksen päähenkilöistä on Anders, keräämästään rikkaudesta ja harvinaisista esineistä koostuvasta omaisuudestaan huolimatta tyhjää ja yksitoikkoista elämää elävä, elämäänsä kyllästynyt mies. Anders ajaa autollaan kolarin eikä halua sen jälkeen palata yksin tyhjään asuntoonsa, vaan päätyy sattumalta toipumaan onnettomuudestaan Helenan pitämään hotelliin. Siellä Helena pestaa hänet kunnostamaan hotellin, ja heidän ajatuksensa tuntuvat menevän alusta lähtien samalla aaltopituudella. Juorujen välttämiseksi mitään romanttista suhdetta ei kuitenkaan virallisesti synny.

Teoksessa on sivuroolissa mielestäni kaikkein kiehtovin henkilö, Verner. Syrjäisessä ja ränsistyneessä mökissään yksin elävä erakko on kaikkien kyläläisten huonosti tuntema ja siksi hänestä paljastuu hyvin yllättäviä puolia. Aikaisemmin lennokasta elämää viettänyt Verner kyllästyi rikkauksiin ja muutti elämänsä hyvin yksinkertaiseksi, ja hänellä on tarjottavanaan syvällisiä näkemyksiä elämästä: "Harva tajuaa että ihminen valitsee itse, tuleeko hänestä etikkaa vai vuosikertaviiniä" tai "Kuinka paljon maailma muuttuisi, jos me kaikki kääntäsimme joka ilta hetkeksi katseemme tähtiin ja miettisimme maailmankaikkeuden äärettömyyttä. Maailma on mysteeri, mutta me pidämme sitä itsestään selvänä ja olemme niin tottuneita siihen, että olemme unohtaneet ihmetellä."

Todennäköinen tarina on kaikkea muuta kuin todennäköinen. Teoksen alkupuolella en oikein ymmärtänyt, miksi tämä kirja on saanut niin paljon myönteisiä arvioita, mutta keskivaiheilta lähtien teos alkaa erottua edukseen. Tarina kulkee eteenpäin vuoroin eri kyläläisten kertomana eikä mitään kovin suurta ja dramaattista tapahdu, vaan tapahtumat ovat enemmänkin ihmisten sisäisiä tapahtumia, ajatuksia ja oivalluksia. Psykologisista ihmiskuvauksista pitävälle tämä teos on löytö.

Tekniset tiedot:
Alvtegen, Karin: Todennäköinen tarina
Suomentaja: Laura Jänisniemi
ISBN: 978-951-0-37945-5
WSOY 2012
Sidottu, 308 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...