sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Yksinäisyyteen voi kuolla

Minun oli yksinkertaisesti pakko kirjoittaa tänne muistiin katkelma eräästä kirjasta - katkelma josta selviää, miten tuhoisa vaikutus on sellaisella yksinäisyydellä, jota ei ole itse valittu.Vaikka kyse onkin eläimestä, sama lienee sovellettavissa myös meihin ihmisiin. Pidetään siis huolta toisistamme.

[...] Samalla, kun fysiologit korostivat, kuinka ihmisillä on kumppanin tarve, saimme todistaa toveruuden merkitystä delfiinien parissa. Olemme usein lumoutuneena nähneet, kuinka tuhannet delfiiit hyppivät, poukkoilevat ja pyörähtelevät riemukkaasti sekä uivat yhtenäisinä muodostelmina silkinsileät kyljet toisissaan kiinni. Olemme nähneet delfiinien nostavan pienokaisensa ja jopa loukkaantuneet lajitoverinsa pinnalle, jossa ovat kannatelleet sen aikaa, että nämä saavat hengitettyä ilma-aukkojensa kautta.

Toveruus vaikuttaakin olevan delfiineille yhtä tärkeää kun happi. Vuosikausiin en koskaan nähnyt delfiiniä yksikseen. Sitten kerran Välimerellä, kun olimme matkalla Korsikalta Sisiliaan, kohtasimme yksinäisen delfiinin, joka kellui lähes liikkumattomana melkein rasvatyynellä merellä. Komensin Calypson lähestymään sitä hitaasti. Delfiini ei reagoinut mitenkään, vaikka se pitikin silmänsä vedenpinnan yläpuolella ja tarkkaili meitä. Yletyimme koskettamaan sitä, eikä se vieläkään paennut. Aluksemme lääkäri uskoi delfiinin olevan vakavasti sairas, joten hän kehotti meitä hilaamaan sen kannelle ja laskemaan sen altaaseemme, jotta voisimme tutkia eläimen ja auttaa sitä jotenkin. Lääkäri totesi,että delfiini hengitti täysin normaalisti. Samaten sen ruumiinlämpö ja pulssi olivat normaaleja.

Seuraavana aamuna delfiini oli kuollut. Ruumiinavaus paljasti, ettei sillä ollut mitään elimellistä vikaa. Lääkärin diagnoosin mukaan sen menehtyminen johtui yksinäisyydestä, jonka syynä oli luultavasti karkotus parvesta. Eläimellä ei ollut vammoja ruumissaan, mutta sielussa kylläkin.[...]

Lähde: Cousteau, Jacques: Ihminen, orkidea ja mustekala. Elämäni luonnon tutkijana ja suojelijana (s. 47 s.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...