lauantai 9. helmikuuta 2013

Kirja-arvio: Eläinten syömisestä

Jonathan Safran Foer on yhdysvaltalainen kirjailija, joka isäksi tultuaan kiinnostui siitä, miten hänen syömänsä liha on tuotettu. Hän vietti kolme vuotta perehtyen aiheeseen keräämällä runsaasti tutkimusaineistoa ja haastattelemalla muun muassa tilallisia. Aikaisemmin kasvissyönnin ja sekasyönnin välillä häilyneestä Foerista kehittyi kirjaprojektinsa aikana vannoutunut kasvissyöjä. Eläinten syömisestä-teosta ei voi kuitenkaan pitää manifestina kasvissyönnin puolesta: myös kestävällä tavalla tuotetun lihan puolestapuhujille on annettu tilaa teoksen tapauskertomuksissa. Foerin missio vaikuttaakin olevan yleinen herättely huomaamaan, mistä halpa liha on peräisin. Kuinka pitkälle olemme valmiita hyväksymään tuotantoeläimille aiheutetun kärsimyksen saadaksemme herkullisen pihvin?

Teos alkaa varsin provosoivasti kysymällä, miksemme söisi koiria, joita on runsaasti juuri sellaisilla alueilla, joista ruoasta on muuten pulaa. Esimerkiksi kulttuuriset seikat ovat vaikuttaneet siihen, että syömme nykyään hyvin kapean siivun kaikesta syötäväksi kelpaavien eläinten ja kasvisten kirjosta. Meriä kyntävät kalastusalukset heittävät valtavasta saaliistaan kuolleena mereen suuren osan niin sanotuista sivutuotteista eli niistä merieläimistä, jotka eivät kuulu kyseisen aluksen kohdesaaliiseen. Sikalat, kanalat ja nautatilat ovat köyhdyttäneet tuotantoeläinten geeniperimää suosimalla yksipuolisesti muutamia mahdollisimman tuottavia rotuja - rotuja, joilla ei ole mitään tekemistä eläinten hyvinvoinnin kanssa. Kaiken takana on jatkuvasti kasvava lihan kysyntä, johon tuottajat pyrkivät vastaamaan tuottamalla mahdollisimman paljon mahdollisimman edullisesti. Tuotanto on keskittynyt muutamalle suurelle toimijalle, joilla on ollut kokonsa vuoksi valtaa suistaa pienempiä, kestävämmillä tavoilla tuottavia tiloja pois markkinoilta.

Eläinten syömisestä kertoo lihan tuotannon nykytilasta Yhdysvalloissa, mutta teoksen lopussa on Animalian edustajan loppupuheenvuoro Suomen tilanteesta. Teoksen esimerkit sisältävät todella järkyttäviä kuvauksia tuotantoeläinten kohtelusta, joten aivan herkimmille en tätä kirjaa siksi suosittele. Muille sen lukeminen on varmasti avartava kokemus. Itse olen kuullut uutisia suomalaisten tuotantotilojen olosuhteista aikaisemmin lähinnä joidenkin aktivistijärjestöjen kautta, joten aivan uutena tuotantoeläinten kaltoinkohtelu ei tämän teoksen myötä tullut. Omaa lihankulutustani tämä sai kuitenkin harkitsemaan entistä tarkemmin.

Tekniset tiedot:
Foer, Jonathan Safran: Eläinten syömisestä
Suomentaja: Antti Immonen
ISBN: 978-951-796-680-1
Atena Kustannus 2011
Sidottu, 400 s.
Kirjastoluokka: 67.7

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...