sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Kirja-arvio: Kirottu hiljaisuus

Philippe Vigand on kolmekymppinen, elämänsä kunnossa oleva urheilullinen kahden tyttären isä, joka eräänä päivänä lyyhistyy kadulle. Mystisen sairaukohtauksen seurauksena hän vaipuu koomaan kahdeksi kuukaudeksi, jonka jälkeen hänelle diagnosoidaan harvinainen sairaus: locked-in-syndrooma. Se merkitsee täydellistä halvausta niin, että vain silmäluomet ja yhden sormen kärki liikkuvat. Aivot ja järki toimivat normaaliin tapaan, joten ihminen on tavallaan oman ruumiinsa vankina. Kirottu hiljaisuus -teoksessa Vigand ja hänen vaimonsa kertovat molemmat omat versionsa siitä, millaista elämä on tämän syndrooman kanssa. Teos kattaa noin seitsemän vuotta perheen elämästä onnettomuuden jälkeen. Ensimmäiset kaksi ja puoli vuotta kuluvat sairaalassa, jonka jälkeen elämä siirtyy uuteen, vammaisen tarpeisiin suunniteltuun kotiin.

Vigandin vaimo keksii pian diagnoosin jälkeen miehensä avuksi koodijärjestelmän, jota hyödyntäen tämä voi kommunikoida toisten ihmisten kanssa käyttäen silmänräpäytyksiä kirjainten valitsemiseen ja lauseiden muodostamiseen. Valitettavasti sairaalan henkilökunnasta tai perheen ystävistä vain osa suostuu opettelemaan sen; usealle se, ettei Philippe pysty liikkumaan tarkoittaa sitä, että he pitävät tätä jälkeenjääneenä tai lapseksi palanneena. Philippen osuudessa hän kertoo itse esimerkiksi ihmisten suhtatumistavoista ja käyttäytymisestä häntä kohtaan silloin, kun he kuvittelevat, ettei Philippe pysty enää havainnoimaan mitään. Teosta lukiessa voi kuvitella sen turhautuneisuuden, jolta täydellinen itsenäisyyden menettäminen on täytynyt tuntua. Vähitellen, koodikielen ja joidenkin yksittäisten apuvälineiden myötä, pieni muru omasta elämästä palautuu.

Philippen vaimon osuudessa tämä kertoo suorasukaisesti tunteistaan heti onnettomuuden jälkeen ja sitä seuranneina kuukausina ja vuosina. Vaimon merkitys Philippen kuntoutuksessa on ollut erittäin merkittävä, mutta hän ei suostu asettumaan marttyyriksi: elämä neliraajahalvaantuneen kanssa aiheuttaa usemman kerran ärtymystä ja väsymystä. Vähitellen vaimon on ollut pakko hyväksyä se tosiasia, ettei hän pärjää yksin miehensä ja lasten kanssa, joten kotiin muuttaa avustajia ja siellä käy säännöllisesti kuntouttajia ja terapeutteja. Yksityisyyden ja oman ajan menettäminen koettelevat jaksamista, mutta vähittäisten edistysaskelten myötä perheen elämänpiiri laajenee ja vaimo pääsee ottamaan omaa tilaa palaamalla töihin.

Kirottu hiljaisuus kertoo saman tarinan kahden eri kertojan kautta, mikä tuo locked-in-syndrooman ymmärtämiseen useamman näkökulman. Ainakin teos muistuttaa siitä, että fyysinen liikuntakyvyttömyys ei välttämättä tarkoita älyllistä heikkoutta. Selviytymistarina, joka ansaitsee tulla luetuksi.

Tekniset tiedot:
Vigand, Philippe ja Stépahen Vigand: Kirottu hiljaisuus
Suomentaja: Marjatta Ecaré
ISBN: 951-31-1200-4
Tammi 1998
Sidottu, 174 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...