maanantai 4. helmikuuta 2013

Kirja-arvio: Matkalla puoleen hintaan. Eläkkeellä olemisen taidosta

Merete Mazzarella, Helsingin yliopiston pohjoismaisen kirjallisuuden professori ja kirjailija, pohtii teoksessaan Matkalla puoleen hintaan - eläkkeellä olemisen taidosta eläkkeellä ja ylipäätään elämän ehtoopuolella olemisen eri ulottuvuuksia. Hän on kirjannut ylös ajatuksiaan ja kokemuksiaan ennen ja jälkeen eläkkeelle jäämisen, yhteensä noin vuoden ajalta.

Matkalla puoleen hintaan - eläkkeellä olemisen taidosta sisältää runsaasti pieniä oivalluksia siitä, kuinka tietoisesti ja tiedostamattamme suhtaudumme eläkeläisiin, vanhuksiin ja vanhenemiseen. Miltä tuntuu, kun saa kassajonossa odotella vapisevin käsin kolikkojaan laskevan vanhuksen ostosten maksua? Miltä tuntuu, kun omasta mielestään nuorekkaalle eläkeläiselle tarjotaan automaattisesti eläkeläislippua, matkaa puoleen hintaan? Ja entäs eläkeläisten teatteriesitys - se voidaan perua selitystä antamatta. Mazzarella pohtii omia tuntemuksiaan eläkkeellä oloa kohtaan, mutta samalla myös muiden suhtautumistapoja ja aiheen ympärillä käytyä yleistä kirjoittelua. Paljon lukeneena ja kirjallisuutta harrastaneena hänellä on myös heittää sinne tänne aiheeseen sopivia lainauksia lukemistaa teoksista. Teosta voisikin pitää eläkkeellä olemista ja vanhemista koskevana ajatusten kokoelmana, jossa aiheet seuraavat toisiaan lähes sattumanvaraisesti.

Pidän Mazzarellan kirjoitustyylistä, jossa on tiettyä ajattomuutta. Taustalta kuultaa pitempiaikainen asioiden miettiminen ja vuosien tuoma kokemus. Kirjailijana olen tuntenut hänet aikaisemmin vain nimeltä - luulenpa, että tämän avartavan lukukokemuksen myötä tartun myös muihin hänen teoksiinsa.

Tekniset tiedot:
Mazzarella, Merete: Matkalla puoleen hintaan. Eläkkeellä olemisen taidosta
Suomentaja:Raija Rintamäki
ISBN: 987-951-31-5364-9
Tammi 2010
Sidottu, 250 s.
Kirjastoluokka: 86.22

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...