torstai 14. helmikuuta 2013

Kirja-arvio: Pitkäveteisyyden filosofiaa

Suurin osa inhimillisestä elämästä kuluu kestämiseen, odottamiseen, kuluttamiseen, ajan tappamiseen ja arkisuuteen. Tämä on Helsingin yliopiston tutkija Kalle Haatasen kirjan Pitkäveteisyyden filosofiaa perusteesi. Haatanen on tutkinut arkea ja "taviksia" väitöskirjaansa myöten ja on samoilla linjoilla myös nyt arvioitavana olevassa teoksessaan, jossa on hän kirjoittaa neljän suuremman teeman alla arjen eri ilmiöistä käyttäen esimerkkeinään tavallisia ihmisiä (mukaan lukien itseään) sekä populaarikulttuurista, kaunokirjallisuudesta ja akateemisilta ajattelijoilta peräisin olevia ajatuksia iloisesti sekoittaen.

Aihe on meille kaikille siis tuttu - ehkä siinäkin määrin tuttu, ettei sitä tule Haatasen tavoin tietoisesti eriteltyä. Teoksessaan hän pohtii junttiuden ja taviksen olemisen ulottuvuuksia: sitä että haluamme jollakin tavalla erottua muista vaikka ei kuitenkaan liikaa. Toisaalta arki itsessään voidaan nähdä kurjuutena tai elämäntapaoppaiden mukaan jopa ekstaattisena, josta huipentumana on koko vuoden odotettu kesäloma jossakin tavikselle tai ei-tavikselle sopivassa kohteessa. Kulutuksen kautta voimme toteuttaa arkisuuttamme jälleen uudella tavalla, kunhan muistamme ettei mikään ole niin vanhentunutta kuin uutuus. Ja millaista onkaan keskiluokan uusien trendien etsintä, joka koettelee jo hyvän maun rajoja? Haatanen ei jätä rauhaan myöskään työelämää, joka vasta arkista onkin. Siitä vaikuttaa tulleen yhä enemmän työn itsensä pohdintaa. Millaista on nykyajan henkinen laiskuus ja mistä koostuu suomalainen onni? Entä kun kuolemakin on jo banalisoitu, mistä kertoo esimerkiksi Mullan alla -televisiosarjan huikea suosio?

Teoksen otsikko on mielestäni hieman masentava eikä kirjan kansikuvakaan paljon mieltä ylennä, mutta kyse lienee tietoisesta valinnasta. Kirja itsessään on kaikkea muuta kuin pitkäveteinen, sillä Haatanen vaikuttaa tuntevan aiheensa perinpohjin ja osaa kirjoittaa siitä ironisen hauskasti. Käytetyt esimerkit ovat osuvia ja voivat osua myös omaan nilkkaan. Kuinka tavis sitä itse onkaan? Tästä teoksesta jokainen voi löytää yhtymäkohtia omaan elämäänsä.

Tekniset tiedot:
Haatanen, Kalle: Pitkäveteisyyden filosofiaa
ISBN: 951-796-400-5
Atena Kustannus 2005
Sidottu, 206 s.
Kirjastoluokka: 04

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...