tiistai 26. helmikuuta 2013

Kirja-arvio: Toinen maailma jonka tunnen. Autistin tarina

Iris Johansson syntyy 1940-luvulla ruotsalaiseen suurperheeseen ja jo hänen ollessaan pieni huomataan, ettei kaikki ole niin kuin pitäisi. Iriksellä on oma maailmansa, johon hänellä on tapana vetäytyä. Useat vaatteet saavat hänen ihonsa kutiamaan tai polttelemaan, joten hän ei pidä vaatteiden pitämisestä tai vaihtamisesta; hän oppii kuivaksi ollessaan 9-vuotias ja vaikuttaa ymmärtävän ja noudattavan vain vähän sääntöjä, kun puolestaan toisinaan hän oivaltaa asioita salamankirkkaasti. Hän huiskuttaa usein käsiään ja pyörii hyrränä ympäriinsä.

Sanalla sanoen Iriksen käyttäytymistapa on hyvin autistinen, mutta Iriksen lapsuudessa tuota sanaa ei tunneta. Iristä pidetään yksinkertaisesti psykoottisena tai mielenvikaisena ja monet, mukaan lukien Iriksen äiti, pitävät häntä toivottomana tapauksena joka ei koskaan opi ihmisten tavoille ja joka pitäisi siksi laittaa kasvatuslaitokseen. Iriksen isä on toista maata: hän näkee Iriksessä jotakin itsestään, sillä hänen mielestään Iris ei suinkaan ole tyhmä, vaan näkee asiat eri tavalla. Suurperheessä on joitakin muitakin henkilöitä, joilla on taipumusta samanlaiseen käyttäytymiseen ja heihin Iris tuntee syvempää yhteyttä kuin muihin. Iriksellä on ylipäätään kyky tuntea toisten ihmisten syvin olemus ja lukea heidän ajatuksiaan jopa siinä määrin, etteivät nämä ihmiset itsekään ole tietoisia niistä. Tämä johtaa moniin kiusallisiin tilanteisiin, sillä Irikseltä puuttuu itsesuojeluvaiston lisäksi hienotunteisuus ja tilannetaju. Oman ja tavallisen maailman samanaikainen läsnäolo on hänelle vaikea asia hallittavaksi. Vähitellen 12-vuotiaasta alkaen Iris on yhä enemmän tavallisessa maailmassa ja aikuisikään mennessä hän kykenee hallitsemaan paremmin käyttäytymistään. Epätavallisia ominaisuuksiaan hän pystyy hyödyntämään työelämässä: nykyään hän on niin suosittu terapeutti, kouluttaja ja mentori, että hänen kalenterinsa on täynnä seuraavan kahden vuoden ajalle.

Toinen maailma jonka tunnen - autistin tarina on ehdoton luettava autismista kiinnostuneille. Teos on Iriksen kirjoittama, mutta sitä on toimitettu jonkin verran luettavuuden parantamiseksi. Siitä huolimatta kirjan keskivaiheilla on jonkin verran toistoa, minkä vuoksi pidin kiinostavimpina kohtina kirjan alkua ja loppupuolta. Tässä ainutlaatuisessa teoksessa autisti kertoo omakohtaisesti kokemuksistaan ja valottaa siten sitä tuntematonta maailmaa, joka on ollut aikaisemmin lähinnä terapeuttien ja opettajien kuvaamaa.

Tekniset tiedot:
Johansson, Iris: Toinen maailma jonka tunnen. Autistin tarina
Suomentaja: Laura Beck
ISBN: 978-951-1-22641-7
Otava 2008
Sidottu, 368 s.
Kirjastoluokka: 59.55

3 kommenttia:

  1. Lisää autismista:

    http://www.laakarilehti.fi/files/nostot/2013/nosto8_3.pdf

    VastaaPoista
  2. Kiitos Assi hyvästä linkistä! Se näytttääkin varsin kattavalta ja menee ammattikielisyydessään jo niille rajoille, etten ehkä pysty seuraamaan kaikkea siinä kerrottua. Ehkä huomattavinta on autismin yleistyminen viime aikoina, eikä kaikki siitä selity pelkästään diagnosoinnin kehittymisenä. Sen kun tietäisi, mikä nykyajassa on aiheuttanut tämän sairauden yleistymisen...

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...