sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Tiede ja uskonto - yhteensovittamattomia?

Katsoin viime perjantaina mielenkiintoisen ohjelman Bokprogrammet: Om vetenskap och religion (Kirjaohjelma: Tieteestä ja uskonnosta). Kaikeksi onneksi ohjelma oli tekstitetty suomeksi, sillä monen vuoden käyttötauon jälkeen ruotsin taitoni on sen verran ruosteessa, että varsinkin vaativamman sanaston hallinta ei ole sieltä parhaimmasta päästä. Tämä vinkkinä niille, joita ohjelma kiinnostaa, mutta vieras kieli arveluttaa.

Ohjelmassa haastateltiin kolmea eri henkilöä, joilla kullakin oli erilainen näkökulma tieteen ja uskonnon väliseen suhteeseen. Haastalteltavina olivat kirjailijat Ian McEwan ja Gert Nygårdshaug sekä nunna, joka toimi myös hiukkasfyysikkona.

Englantilainen kirjailija Ian McEwan pitää ihmisaivoja mielenkiintoisena elimenä. Haastattelu pidetään ruumiinavaushuoneessa, jossa on teräsastiassa oikeat ihmisaivot. Juuri ruumishuoneella ihmisen fyysisyys korostuu. Aivot, jotka tuottavat kaikki ajatuksemme ja tunteemme ja ohjaavat kaikkea toimintaamme, ovat kuolleessa ruumiissa mitä fyysisin objekti. Ateistiksi tunnustautuva McEwan pitää tätä aivojen ominaisuutta - fyysisyyden ja henkisyyden yhdistelmää - kiehtovana. Hänen mielestään uskonto tappaa kuitenkin luovuuden, sillä se kertoo valmiiksi, kuinka ihmisten tulee ajatella, olla ja käyttäytyä.

Tanskalainen kirjailija Gert Nygårdshaug on niin ikään ateisti. Hänen mukaansa maailmanuskonnot pitäisi lopettaa, sillä niiden dogmit, uskonkappaleet, ovat liian epätodennäköisiä voidakseen olla totta. Esimerkiksi kristinuskon dogmit neitsyestä syntyneestä miehestä, joka on Jumalan poika, herää kuolleista ja tulee tuomitsemaan meidät, on tieteellisesti liian epätodennäköistä, jotta hän voisi siihen uskoa. Hän kertoo saaneensa lukuisat papitkin hiljaiseksi tällä kommentillaan.

Mielenkiintoisin ammattiyhdistelmä lienee ohjelmassa esiintyneellä nunnalla (valitettavasti en tullut ottaneeksi hänen nimeään muistiin), joka toimii myös aktiivisesti hiukkasfyysikkona. Hänen mukaansa uskonto ja tiede eivät sulje toisiaan pois, sillä ne pohtivat perustavanlaatuisesti erilaisia kysymyksiä. Siinä missä tiede kysyy kuinka jokin tapahtuu, on uskonto kiinnostunut siitä miksi jokin tapahtuu. Tässä hän pääseekin mielestäni syvemmälle uskonnon ja tieteen ytimeen kuin esimerkiksi edellä mainittu Nygårdshaug; uskonnon ja tieteen tehtävät ovat toisistaan niin poikkeavia, että ne voivat hyvin esiintyä rinnakkain toisiaan täydentäen. Siten harraskin nunna voi hyvin avata luostarinsa tietokoneella yhteyden CERNiin ja seurata sveitsiläisen hiukkaskiihdyttimen toimintaa.

Tieteen ja uskonnon välisiä yhteyksiä esimerkiksi Koraanin tekstien ja opetusten kannalta on pohdittu lukuisissa kirjoituksissa ja tutkimuksissa muualla, joten en lähde tässä yhteydessä käymään niitä läpi. Tämän televisio-ohjelman teki mielenkiintoiseksi se, että samasta asiasta voi ajatella niin kovin eri tavoin eikä lopullista totuutta ole näköpiirissä. Itse tieteellisen koulutuksen saaneena uskovaisena kallistun samalle kannalle kuin ohjelmassa haastateltu nunna; mielestäni hän vaikutti näistä kolmesta haastateltavasta loogisimmalta, vaikka McEwan esitti myös mielenkiintoisia ajatuksia. Aiheesta kiinnostuneelle katsomisen arvoinen ohjelma, joka voi saada ajattelemaan asiaa uudesta näkökulmasta.

Linkki ohjelmaan tässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...