keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Kirja-arvio: Elämää kahlitseva häpeä

Häpeä on kaikille tuttu tunne, halusimmepa myöntää sitä itsellemme tai emme. Filosofian tohtori Ben Malinen on käsitellyt häpeään liittyviä kysymyksiä väitöskirjassan ja aikaisemmin ilmestyneessä teoksessaan Häpeän monet kasvotElämää kahlitseva häpeä jatkaa samalla linjalla ja se keskittyy erityisesti lapsuuden merkitykseen häpeän tunteiden synnyssä. Vaikka monella meistä - todennäköisesti lähes kaikilla - on ollut häpeän tunteita synnyttäviä kokemuksia lapsuudessaan, osa selviytyy kokemuksistaan ilman että jää niiden vangiksi. Osalle puolestaan kokemukset ovat olleet niin syvälle vaikuttavia, että niistä on muodostunut elämää kahlitsevia. Malinen käsittelee teoksessaan erityisesti näitä viimeksi mainittuja kokemuksia.

Teos on varsin lyhyt (alle 200 sivua), mutta sisältää silti kattavan kirjon erilaisia tekijöitä, jotka vaikuttavat häpeän tunteiden syntyyn ja siihen, millä tavalla nämä tunteet jäävät vaikuttamaan loppuelämään. Ensiksi käsitellään lapsuuden ympäristöä ja olosuhteita, kuten perimää ja temperamenttia, kodin ilmapiiriä ja vanhempien persoonallisuutta. Huolenpidon puute, nöyryytykset, mitätöinti ja kaltoinkohtelu ovat merkittävässä roolissa häpeästä puhuttaessa, joten ne ovat saaneet kokonaan oman lukunsa. Esimerkiksi ruumiillinen kuritus ja seksuaalinen hyväksikäyttö lienevät äärimmäisiä ilmiöitä, joilla on usein elämää kahlitsevan häpeän tunteita aiheuttava vaikutus. Monelle koulumaailma ja mahdollisesti sisarukset tai yleinen turvattomuus tai köyhyys ovat vaikuttaneet kenties koko loppuelämää koskevan häpeän tuntemiseen. Teoksen lopuksi pohditaan sitä, kuinka häpeän tunteminen vaikuttaa persoonallisuuden muotoutumiseen ja itsetuntoon; tällöin on olennaista erottaa se, onko henkilö sisäistänyt häpeän osaksi itseään vai pystyykö hän erottamaan sen itsestään.

Elämää kahlitseva häpeä soveltuu jokaisen luettavaksi. Vaikka ei itse kokisikaan häpeän tunnetta itselleen elämää rajoittavaksi tekijäksi, löytyy tästä kirjasta lähes joka sivulta Malisen haastattelemien henkilöiden omia pohdintoja häpeän tunteita aiheuttaneista kokemuksista, jotka saavat samastumaan erinomaisesti tähän tunteeseen. Häpeä on monimuotoinen tunne, josta meillä jokaisella on kokemuksia, ja tämän kirjan avulla siitä voi tulla paremmin tietoiseksi.

Tekniset tiedot:
Malinen, Ben: Elämää kahlitseva häpeä
ISBN: 978-952-247-059-1
Kirjapaja 2010
Sidottu, 183 s.
Kirjastoluokka: 14.16

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...