lauantai 23. maaliskuuta 2013

Kirja-arvio: Keskustelu

(Pahoittelen kansikuvan puuttumista.) Keskustelu ei voisi olla ytimekkäämmin nimetty, sillä sen aiheena on keskustelu. Keskustelu on ihmisten välinen kommunikaatiotapa ja se voi saada eri muotoja: rituaalisena se vahvistaa keskustelijoiden välistä todellisuutta, small talkina se auttaa myös vähemmän kieltä osaamattomia osallistumaan. Keskustelutavat vaihtelevat kulttuureittain, minkä Mazzarella diplomaatin tyttärenä on saanut huomata jo nuorella iällä. Tästä esimerkkinä amerikkalaiset vuodattavat elämäntarinansa tiivistetysti muutamassa minuutissa, kun taas pohjoismaalaisilla on edelleen tapana pitää kynttilää vakkansa alla. Mazzarella pohtii myös seuraihmisten ominaisuuksia ja keskustelua vieraalla kielellä.Aivan oma keskustelutapansa on juoruilu - kuinka harvinaisia ovatkaan nykyään kunnolliset keskustelut, kun yhä useammin keskeyttäjänä on puhelin?

Keskustelun alkupuoli on todella oivaltavia ajatuksia täynnä, kestänyt hyvin aikaa ja mielenkiintoista luettavaa siksikin, että moniin Mazzarellan esittämiin ajatuksiin ja kokemuksiin on helppo samastua. Valitettavasti teoksen loppupuolella painopiste siirtyy 1700- ja 1800-luvulla vaikuttaneisiin ajattelijoihin ja muihin kirjallisuuslainauksiin, jotka tuntuvat menevän tämän kirjan aiheen ulkopuolelle. Tästä huolimatta ainakin teoksen alkupuoli on hyvinkin lukemisen arvoinen.

Tekniset tiedot:
Mazzarella, Merete: Keskustelu
Suomentaja: Raija Jänicke
ISBN: 951-26-3729-4
Kirjayhtymä 1992
Sidottu, 221 s.
Kirjastoluokka: 04

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...