sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Kirja-arvio: Kun kesä kääntyy. Vanhenemisen taidosta

Merete Mazzarella on pohtinut useammassakin teoksessaan vanhenemiseen ja ikääntymiseen liittyviä kysymyksiä. Kun kesä kääntyy - vanhenemisen taidosta keskittyy nimensä mukaisesti myös tähän teemaan. Mazzarella on kirjoittanut sen ollessaan viisikymppinen, jolloin hänellä on jo elettyä elämään takanaan, mutta vielä paljon koettavanaan. Esseemäisessä teoksessan hän pohtii paitsi omia kokemuksiaan vanhenemisesta, myös yhteiskunnan suhtautumista vanhuksiin ja ikääntyneisiin sekä - kirjallisuudentutkija kun on - sitä, miten vanhenemista on käsitelty kirjallisuudessa.

Euroopan valtioista Suomessa vanhusten määrä kasvaa nopeammin kuin muualla, joten siinä mielessä tämä kirja on ajankohtainen mietelmä siitä, millaisessa yhteiskunnassa nykyiset ja tulevat vanhuksemme elävät. Mazzarella esittää tarkkanäköisiä huomioita kanssaihmisistään, sanomalehtikirjoituksista ja omista kokemuksistaan. Ehkä kuvaavimpana on kirjassa mainittu suomalainen pilapiirros, jossa "hyvin kulunut pieni mummo seisoo rapistuneen mökin edessä. Kun naapuri menee ohi, mummo sanoo:'Nyt on kunta päättänyt, ettei minun enää tarvitse asua yksinäni tässä röttelössä, ja niin ne lähettävät minun äitini hoitokodista tänne takaisin'."

Mikäli haluaa löytää vinkkejä historiallisiin ja nykyisiin kirjailijoihin ja kirjoihin, jotka käsittelevät tavalla tai toisella vanhenemista, tämä teos on siihen oikea runsaudensarvi. Lukijalle, joka haluaa muuten pohtia omaa ja muiden vanhenemista, lukuisat kirjallisuusviitteet voivat tuntua turhan raskailta. Mielenkiintoinen huomio on kylläkin se, että siinä missä vanhuudesta kirjoittivat aikaisemmin jo kolmikymppiset joilla oli odotettavissa elinikää mahdollisesti kymmenen tai kaksikymmentä vuotta, ovat nyt asialla 60-90-vuotiaat. Kirja on hyvin mazzarellamainen, joten jos hänen kirjoitustyylistään pitää, ei tämäkään teos tuottane pettymystä.

Tekniset tiedot:
Mazzarella, Merete: Kun kesä kääntyy. Vanhenemisen taidosta
Suomentaja: Risto Hannula
ISBN: 951-31-2042-2
Tammi 2001
Sidottu, 219 s.
Kirjastoluokka: 14.6

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...