lauantai 16. maaliskuuta 2013

Kirja-arvio: Perhonen lasikuvussa

Perhonen lasikuvussa on ranskalaisen lehtimiehen Jean-Dominique Baubyn omaelämäkerta, jonka hän kirjoitti ollessaan 44-vuotias. Bauby eli ruuhkavuosiaan juuri eronneena perheenisänä ja toimi tunnetun naistenlehden päätoimittajana, kun hän eräänä päivänä odottamatta tunsi pahoinvointia ja vaipui koomaan. Koomasta herättyään hänellä todettiin locked-in-syndrooma: tila, jossa hän on täysin halvaantunut lukuun ottamatta toista silmäluomeaan, jota hänen onnistuu liikuttaa.

Ei aikaakaan, kun merenrantasairaalassa asustavan Baubyn puheterapeutti keksii toimivan kommunikointitavan: tukevalle paperille on kirjoitettu ranskan kielen aakkoset yleisyysjärjestyksessä. Henkilö luettelee aakkosia, kunnes oikean kirjaimen kohdalla Bauby liikuttaa silmäluomeaan. Näin jatketaan, kunnes Bauby on saanut sanottavansa loppuun. Muitakin apukeinoja löytyy vähitellen, vaikkakaan kaikki eivät halua omaksua niiden käyttöä. Sairastuminen auttaakin huomaamaan todelliset ystävät pinnallisemmista tuttavuuksista: mielenkiintoista kyllä, että Bauby huomaa joidenkin aikaisempien hyvänpäiväntuttujensa muuttuvan sairastumisen myötä syvällisiksi. Bauby kirjoittaa myös sairaalan muista asukkaista ja elämästä uudenlaisten ennakkoluulojen ja oletusten kohteena. Kun aika ei ota kuluakseen, hän  sukeltaa omaan mielikuvitusmaailmaansa.

Bauby on harvinainen joskaan ei ainoa henkilö, joka on kirjoittanut omakohtaisesti locked-in-syndroomasta. Olen aikaisemmin kirjoittanut arviot Martin Pistoriuksen teoksesta Ghost Boy - My escape from a life locked inside my own body ja Philippe Vigandin teoksesta Kirottu hiljaisuus, jotka käsittelevät samaa teemaa, joskin ensin mainitussa teoksessa diagnoosi jää epäselväksi. Näihin kahteen teokseen verrattuna Perhonen lasikuvussa on pohjavireeltään jopa hilpeä; kaikesta dramaattisuudestaan huolimatta Bauby vaikuttaa eläneen ennen onnettomuuttaan henkisesti niin rikkaan elämän, että sairastuminen ei muuta paljon hänen kultturellia luonnettaan. Kaiken kaikkiaan sairaus tuntuu hämmentävällä tavalla olevan kirjan keskiössä ja jäävän kuitenkin samaan aikaan sivuosaan.

Tekniset tiedot:
Bauby, Jean-Dominique: Perhonen lasikuvussa
Suomentajat: Anu Partanen ja Ville Keynäs
ISBN: 951-0-22240-2
WSOY 1997
Sidottu, 115 s.
Kirjastoluokka: 99.3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...