maanantai 18. maaliskuuta 2013

Kirja-arvio: Riisiä tiskin alta. Tarinoita nousevan auringon maasta

Liisa Karvisen suhde Japaniin juontaa juurensa yli kahden vuosikymmenen vuoden taakse. Toimiessaan Yleisradion pitkäaikaisena Japanin-kirjeenvaihtajana hän on tutustunut Japanin eri puoliin ja huomannut samalla, etteivät aivan kaikki tuohon maahan liitetyt stereotypiat pidä paikkaansa. Riisiä tiskin alta - tarinoita nousevan auringon maasta kertookin siitä, millaisia ovat japanilainen todellisuus ja elämäntapa nykyään.

Ainakin suomalaisille Japani tuo mieleen geishat, kirsikankukat, samurait, huipputehokkaat autotehtaat ja muutenkin työteliään luonteenlaadun. Joillekin toisille Japani voi merkitä äärimmäisen askeettista sisustustyyliä, vihreää teetä ja teeseremonioita, kimonoja, sakea ja suomalaissyntyistä Japanin parlamenttiin noussutta poliitikko Marutei Tsurusta. Nykyään Japani voi tuoda mieleen myös animen ja lolita-pukeutumistyylin, ehkäpä myös Japanin mafian yakuzan. Mielikuvia tuo maa ainakin herättää, mutta kuinka monet niistä lopulta pitävät paikkansa?

Karvinen on ottanut teoksensa lähtökohdaksi Tokion keskusmetroaseman, josta hän lähtee liikkeelle milloin mihinkin päin Tokiota. Miljoonakaupungissa riittää kaupunginosia, jotka poikkeavat merkittävästi toisistaan ja sijaitsevat silti hämmästyttävän lähellä toisiaan. Teoksessa vieraillaan esimerkiksi keisarin palatsin luona, tarkastellaan työhön kiiruhtavia office ladyja ja tutustutaan kalatorin tarjontaan. Tokiossa elämä näyttää ylelliset ja raadolliset puolensa; esimerkiksi kilpailu suosituimmista koulupaikoista on kovaa, mutta samanaikaisesti se on johtanut suuriin itsemurhalukuihin. Kirjan sivuilta selviää myös, miksi japanilaiset eivät halua käyttää englannin kieltä, mikä merkitys on sillä että Japani on saarivaltio sekä millaista on japanilainen yöelämä. Riisiä tiskin alta - tarinoita nousevan auringon maasta on kerrassaan mainio tietoteos, kunhan ei anna alun politiikkaa koskevan osuuden säikäyttää luulemaan, että koko teos käsittelee vain kuivia yhteiskunnallisia aiheita. Tällaista Japani-kirjaa on odotettu ja Karvisen tietämys pääsee siinä upeasti oikeuksiinsa.

Tekniset tiedot:
Karvinen, Liisa: Riisiä tiskin alta. Tarinoita nousevan auringon maasta
ISBN: 978-951-20-8610-8
Gummerus Kustannus 2012
Sidottu, 277 s.
Kirjastoluokka: 42.7

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...