torstai 25. huhtikuuta 2013

Kirja-arvio: Mitä lapsi tarvitsee hyvään kasvuun

Lapsuuden häviäminen tai ainakin sen nopea muuttuminen tuntuvat olevan aika ajoin esillä ja se askarruttaa erityisesti vanhempia ja kasvattajia. Miten kasvattaa itseään arvostava, muut huomioon ottava ja tasapainoinen lapsi? Mikä on sopiva määrä harrastuksia ja kuinka suhtautua vaikkapa tietokonepeleihin? Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen on koonnut esimerkiksi näitä aiheita käsittelevistä luennoistaan ja puheenvuoroistaan teoksen Mitä lapsi tarvitsee hyvään kasvuun avuksi vanhemmille ja muille aihetta pohtiville.

Sinkkonen korostaa asioiden laittamista oikeaan tärkeysjärjestykseen: lasten saama perushoiva on kaikkein tärkeintä ja perusturvallisuudentunteen muodostumisen edellytys. Kasvattajien olisi hyvä olla tietoisia oman lapsuuden vaikutuksesta siihen, kuinka he itse kasvattavat lapsiaan ja tarvittaessa pyrkiä murtamaan haitallisten kasvatusmenetelmien periytyminen sukupolvelta toiselle. Sinkkonen pohtii myös isän ja äidin keskinäistä roolia ja tärkeyttä perheen kokonaisuuden kannalta sekä sitä, miten vanhemmaksi tuleminen muuttaa ihmistä. Sinkkosen mukaan lapsia tulisi tietoisesti suojella liialta stressiltä ja mahdolliseen epäterveeseen aggressioon puuttua johdonmukaisella tavalla. Hän puhuu myös lapsen itsetunnon kehittymiseen vaikuttavista osa-alueista, kuten kannustuksen merkityksestä ja häpeän olemuksesta. Ja mikä tärkeintä, leikkien ja satujen merkitystä ei ehkä koskaan korosteta liikaa.

Sinkkonen on koonnut tiiviin ja helppotajuisen oppaan lapsen kasvun ja kehityksen ydinkohdista. Äitiyden ja isyyden merkitystä koskeva osuus on sama kuin Sinkkosen aikaisemmin ilmestyneessä teoksessa Yhdessä isän kanssa.

Tiivistettynä Sinkkosen mukaan lapsi tarvitsee hyvään kasvuun:
1. Riittävän hyvää vuorovaikutusta
2. Rutiineja ja säännönmukaisuutta
3. Turvallisuuden kokemuksen
4. Äidin ja isän
5. "Rajoja"
6. Tapakasvatusta
7. Sukupuolisensitiivisyyttä
8. Ikätovereita
9. Suvun ja juuret
10. Leikkiä, huumoria, hulluttelua, toisia todellisuuksia
11. Paljon rakkautta

Tekniset tiedot:
Sinkkonen, Jari: Mitä lapsi tarvitsee hyvään kasvuun
ISBN: 978-951-0-33883-4
WSOY 2008
Sidottu, 296 s.
Kirjastoluokka: 14.61

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...