lauantai 6. huhtikuuta 2013

Professori Janne Saarikivi: Kouluissa pitäisi opettaa sataa kieltä

Seuraavassa varsin mielenkiintoinen ja tiivis tieteen teema-artikkeli kielten opetuksessa suomalaisissa kouluissa, joka inspiroi ainakin minua. Alkuperäinen artikkeli löytyy Helsingin Sanomien sivuilta.

Professori: Kieliä opetetaan koulussa ihan väärin

Koulujen pitäisi opettaa sataa eri kieltä, väittää professori Janne Saarikivi.

"Väitän, että Suomen kouluissa opetetaan kieliä ihan väärin.

Jo viisikymmentä vuotta on tiedetty, että ihminen oppii kieliä parhaiten sosiaalisissa suhteissa ennen murrosikää. Siitä huolimatta koulujen kielenopetuksessa toimitaan täysin päinvastoin. Tyypillisesti lapset aloittavat yhden kielen opiskelun myöhään alakoulussa. Muitakin kieliä aletaan tankata heti, kun kielten oppimiselle herkin ikä on ohi eli tyypillisesti noin 12–13 vuoden iässä.

Pielessä on myös opetustapa, jossa kieltä lähestytään kielioppisääntöjen ja sanastojen avulla. Paljon tehokkaammin kieliä opittaisiin kielikylvyn keinoin eli leikin, laulun ja sosiaalistumisen avulla. Näin vieraiden kielten opiskelu voitaisiin aloittaa jo lastentarhassa.

Myös koko kielten opiskelun ideologia on pielessä. Kielitaito nähdään usein itseisarvona sen kummemmin sitä perustelematta. Kaikkein hienointa on osata eurooppalaisia kieliä kuten englantia tai ranskaa. Sen sijaan vähemmistöjemme, kuten somalien tai kurdien, kielitaidolla ei nähdä juuri arvoa. Helposti kuitenkin unohtuu, että ihminen pitää usein tärkeänä sitä, mitä hän itse osaa. Paavo Lipponen puhuu erinomaista ruotsia ja korostaa mielellään ruotsin osaamisen tärkeyttä. Mutta ajattelisiko hän samoin, jos olisikin oppinut vaikkapa venäjän ruotsia paremmin?

Samojen kielten opettaminen kaikille tasapäistää ajattelua, sillä kieli vaikuttaa siihen, miten ajattelemme. Tuskin kukaan suomea osaamaton ajattelisi sukan jotenkin liittyvän kukkaan.
Suurten kielien ylivalta yksipuolistaa kulttuuria. Jos kaikki osaavat vain englantia, kulttuuriviittauksetkin tulevat helposti Hollywoodista.

Jos haluamme lisätä Suomen luovuutta ja innovaatioita, pitäisi kouluissa opetettavaa kielivalikoimaa lisätä rajusti. Meillä voitaisiin opettaa vaikka sataa puhujamääriltään suurinta kieltä. Näin kouluissa opetettaisiin kieliä kiinasta ja portugalista suahiliin ja puolaan.

Jos opetus hoidettaisiin kielikylvyn lailla arjen tilanteissa, voisimme hyödyntää opettajina maahanmuuttajaväestöämme. Näin uudistus tuskin tulisi edes kalliiksi. Sen avulla saisimme kuitenkin ihan uudella tavalla verkostoituneen ja monipuolisemmin ajattelevan ikäluokan."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...