lauantai 4. toukokuuta 2013

Kirja-arvio: Hetken tyrannia

Hetken tyrannia on teos nykyaikamme helpotuksesta ja kirouksesta, tietoyhteiskunnasta. Kaikkien sen tahallisten ja tahattomien sivuvaikutusten vuoksi meillä pitäisi olla aikaa enemmän kuin koskaan, mutta kuinkas onkaan käynyt? Erilaisten lähestymistapojen kautta norjalainen sosiaaliantropologi Thomas Hylland Erikseen piirtää kuvaa elämästämme, joka näyttäytyy päätähuimaavan nopeana ja siten jopa ihmisluonnon vastaisena.

Eriksen kuvaa sitä, mitä moni muukin aikaisemmin: hitaasta ajasta on tullut harvinaisuus, luksusta arjen keskellä ainakin tietoyhteiskunnan aktiivisille jäsenille. Teknologian kehittyminen on johtanut salakavalasti siihen, että meidän oletetaan olevan koko ajan tavoitettavissa ja että varsinaiset työtehtävät on siksi mahdollista tehdä käytännössä vain virallisen työajan ulkopuolella, mahdollisimman eristyksissä muista. Siinä missä esimerkiksi opiskelu saattoi ennen merkitä vuosien perehtymistä johonkin aiheeseen, on sillä nykyään taipumus olla vain yksi aktiviteetti kaiken muun tekemisen lomassa. Yliopiston työntekijöilläkin suurin osa työajasta menee muuhun kuin tutkimustyön tekemiseen, joten syvällisempää ajatustyötä vaativat tehtävät jäävät pakosta vähemmälle. Lisäksi esimerkkejä arkielämästä: kuinka monella meistä on enää aikaa kirjoittaa kirjeitä tai perehtyä vaativaan teokseen, kun samanaikaisesti on tarjolla samasta aiheesta lyhennetty versio? Kaiken kaikkiaan toimintojen nopeutuminen on Eriksenin mukaan johtanut tietynlaiseen ajan silppuuntumiseen, jolloin se on hävinnyt olemasta.

Hetken tyranniaa lukiessa tulee huimaava olo, kuin joutuisi ajan kurimukseen ja tilaan, jossa tietotekniikka ja tietoyhteiskunta kaikkine ulottuvuuksineen olisi alkanut hallita meitä enemmän kuin olisi ollut tarkoitus. Eriksenin lukuisat esimerkit osuvat mielestäni naulan kantaan ja kuvaavat osuvasti nykyistä länsimaista yhteiskuntaa. Kukapa meistä haluaisi palata kokonaan menneeseen eikä Eriksenkään nostalgisoi mennyttä aikaa; kuitenkin useiden ihmisten haaveissa olevan elämän leppoistamisen ymmärtää tämän teoksen kautta kieltämättä paremmin. Suosittelen tätä teosta nyky-yhteiskunnan kuvauksesta kiinnostuneille.

Tekniset tiedot:
Eriksen, Thomas Hylland: Hetken tyrannia
Suomentaja: Timo Haanpää
ISBN: 951-0-28288-X
Johnny Kniga Kustannus 2003
Nidottu, 240 s.
Kirjastoluokka: 35.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...