torstai 25. heinäkuuta 2013

Kirja-arvio: Elämäni nomadina. Irtolaisia, seikkailijoita ja elämäntapamatkaajia

Kun mielessä oleva kysymys on pikemminkin "Miksi jäädä paikoilleen?" kuin "Miksi matkustaa?", muistuttaa ajattelutapa nomadien mielentilaa. Nomadismi eri muodoissaan on kaikkea muuta kuin uusi ilmiö, sillä valloittajia, seikkailijoita, irtolaisia, pyhiinvaeltajia ja boheemeja kulkijoita on ollut liikkeellä maailman sivu. Yksi nykyajan nomadeista on entinen liikkeenjohdon konsultti ja kolmen tutkinnon suorittanut Päivi Kannisto. Hänen kirjansa on syntynyt kahdeksan vuoden liikkeellä olon ja yhä jatkuvan elämäntavan sivutuotteena. Tavattuaan samanmielisesti ajattelevan aviopuolisonsa pariskunta päätti jättää Suomen taakseen ja matkailla sinne minne mieli kulloinkin tekee.

Teoksessaan Elämäni nomadina - irtolaisia, seikkailijoita ja elämäntapamatkaajia Kannisto on koonnut yhteen nomadismin historiaa sen tunnetuimpien henkilöiden kautta. Kirjan alkuosa onkin pitkälti historian henkilöihin keskittyvä. Teoksen loppupuoli on varattu puolestaan niiden noin kolmenkymmenen nykyisen nomadin haastattelujen pohjalta kerätyn aineiston käsittelyyn, jotka Kannisto tavoitti vieraanvaraisuusjärjestön kautta. Samalla Kannisto pohtii enemmän omaakin nomadielämäänsä erityisesti kaikkien sen aiheuttamien käytännön haasteiden näkökulmasta. Nomadilla ei ole luottokorttia eikä vakituista osoitetta. Kanniston haastatteluaineiston mukaan toimeen tullakseen suuri osa nomadeista etsii ja löytää tilapäistöitä sellaisten tulojen hankkimiseksi, jolla on taas mahdollista matkustaa toisen paikkaan tai lomailla loppuvuosi. Suurin osa nomadeista on miehiä, ja pariskuntia on liikkeellä vain vähän, sillä äärimmäisyydessään nomadismi koettelee sosiaalisia suhteita. Ongelmat viranomaisten kanssa eivät ole tuntemattomia, sillä passi voi täyttyä leimoista hyvinkin nopeasti ja sitä uusiessa vakituisen osoitteen puuttuminen herättää kysymyksiä. Paljon puhutusta globalisaatiosta huolimatta useiden maiden rajat ovat vielä hyvinkin tiukasti määritelty ja suljettu ei-toivotuilta henkilöiltä.

Kanniston teos valottaa ihailtua ja ihmeteltyä, ehkä joissakin piireissä paheksuttuakin elämäntapaa sen itse kokeneen näkökulmasta. Nomadeilla on edessään vapaus, mutta samalla monia odottamattomia haasteita. Teos on mielestäni siinä mielessä hieman harhaanjohtavasti nimetty, että suuri osa siitä käsittelee muiden kuin Kanniston kokemuksia tai elämää. Olisin kaivannut enemmän Kanniston omaa näkökulmaa, kokemuksia ja kenties jonkinlaista tiivistelmää matkareitistä. Aiheesta kiinnostuneelle teoksen loppupuolella on kuitenkin melko paljon käytännön vinkkejä ja huomioitavia näkökohtia.

Tekniset tiedot:
Kannisto, Päivi: Elämäni nomadina. Irtolaisia, seikkailijoita ja elämäntapamatkaajia
ISBN: 978-951-796-908-6
Atena Kustannus 2012
Nidottu, 332 s.
Kirjastoluokka: 30.12

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...