maanantai 29. heinäkuuta 2013

Kirja-arvio: Hiljaiset. Introverttien manifesti

Hiljaiset - introverttien manifesti on kirja niistä noin kolmasosasta kaikista ihmisistä, jotka lukevat mieluummin kuin juhlivat; jotka viihtyvät yksin tai korkeintaan parin ystävän kanssa mieluummin kuin suuressa ryhmässä; jotka luovat uutta mieluummin yksinäisyydessä suljettujen ovien takana kuin avokonttorissa kaikkien katseiden alla; jotka puhuvat ensin mieluummin syvällisistä asioista ja vasta sen jälkeen small talkia. Introverttejä luonnehtii harkitsevuus, älyllisyys, opinhaluisuus, sisäänpäin suuntautuneisuus, yksinäisyyden kaipuu, riskien karttaminen ja herkkänahkaisuus. Usein introverttiyttä on pidetty jonkinlaisena ongelmana, josta nämä henkilöt tulisi parantaa. Esimerkiksi kouluissa kannustetaan ryhmätöihin, puhumiseen ja yhdessä tekemiseen, vaikka kaikki eivät saa tällaisissa opetusmuodoissa parasta osaamistaan esille. Työelämässäkin avokonttoreiden suosio on yllättävän suurta huolimatta siitä, että moni ei niissä viihdy eikä koe niitä ihanteelliseksi työskentely-ympäristöksi.

Susan Cainin teoksessa kyseenalaistetaan introverttiyden ongelmallisuus, joka on usein aiheuttanut heidän tulemisensa väärinymmärretyiksi ja aliarvostetuiksi. Tämän teoksen pääsanoma lienee se, että sekä introverttejä että ekstroverttejä tarvitaan, ja että vaikka nämä edustavat ihmisluonteen vastapuolia, ei yksikään yksilö ole niistä täysin vain jomman kumman edustaja. Monet historian ja nykyisyyden merkkihenkilöistä ovat olleet jopa äärimmäisen introverttejä ja saaneet omia vahvuuksiaan hyödyntämällä aikaan merkittäviä saavutuksia. Cainin teesin mukaan voidakseen kukoistaa jokaisen tulisikin toimia omilla ehdoillaan. Teoksessaan Cain antaa myös ohjeita siihen, kuinka introvertit voivat parhaiten kommunikoida ekstroverttien kanssa sekä milloin on tarpeen esiintyä tekoekstroverttinä. Entä kuinka kasvattaa introverttejä lapsia heidän parhaita puoliaan vahvistaen?

Tunnistin tästä teoksesta täysin itseni ja pystyin samastumaan siinä esitettyihin lukuisiin introvertteihin henkilöihin. Parhaimmillaan tämä teos voi auttaa arvostamaan itseä juuri sellaisena kuin on, olipa sitten itse intro- tai ekstrovertti. Teoksessa on myös useita käytännön ohjeita esimerkiksi työn tai harrastusten valintaan ja parisuhteen mahdollisiin haasteellisiin kohtiin introverttien ja ekstroverttien välillä, joita pystyy oikeasti hyödyntämään. Loistava kirja, jota on ainakin täällä Suomessa, introverttien luvatussa maassa, varmasti odotettu.

Tekniset tiedot:
Cain, Susan: Hiljaiset. Introverttien manifesti
Suomentaja: Lea Peuronpuro
ISBN: 978-951-692-910-4
Kustannusosakeyhtiö Avain 2012
Nidottu, 387 s.
Kirjastoluokka: 14.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...