lauantai 20. heinäkuuta 2013

Oodi omatoimiselle oppimiselle

Helsingin Sanomissa julkaistiin hiljattain artikkeli itseopiskelusta. Amerikkalaisia esimerkkejä käyttäen jutussa kerrottiin yliopistotutkintojen inflaatiosta, jonka vuoksi omatoiminen opiskelu on noussut joissakin piireissä suosituksi vaihtoehdoksi. Juttu pääsi blogiini siksi, että mielestäni siinä on mainittu joitakin kiehtovia tapoja oppia uusia asioita - tapoja, joiden avulla saavutetut tiedot ja taidot voivat kertoa henkilöstä enemmän kuin vuosia sitten hankittu muodollinen koulutus, jonka kautta hankittuja tietoja ei kenties kertaakaan ole käytännössä hyödynnetty. Osa oppimis- ja opiskelutavoista on maksullisia, mutta huomattavasta osasta ei tarvitse maksaa mitään ylimääräistä. Vaatii vain hieman mielikuvitusta (ja tietysti motivaatiota) löytää tapoja oppia asioita, joista on kiinnostunut ja joista voi olla hyötyä myös esimerkiksi työmarkkinoilla.

Artikkelissa on mainittu osaamisportfolion kerääminen, johon voi kerätä todisteita osaamisestaan, kuten vapaaehtoistyöstä, omaehtoisesta opiskelusta, julkaistuista teksteistä, valokuvista ja koodatuista kotisivuista. Itseopiskelija pitää kirjan ja kynän avulla listaa siitä, mitä haluaa oppia ja luo itse verkostonsa. Yhtenä tapana oppia artikkelissa mainitaan Wikipedian satunnaisen artikkelin tallentaminen internetin aloitussivuksi, jolloin itseoppija oppii joka kerran netissä käydessään jotakin uutta. Tämä inspiroi minua miettimään joitakin muitakin oppimistapoja:

- ulkomaisten nettilehtien lukeminen tai ulkomaisten lehtien lainaaminen kirjastosta
- kännykän kielen vaihtaminen joksikin muuksi kuin omaksi äidinkieleksi tai englanniksi
- järjestetyt kahvilakeskustelut jollakin vieraalla kielellä
- ulkomaisten televisiokavavien katsominen, esim. ruotsi, saksa tai ranska
- vapaaehtoistyö itseä kiinnostavalla alalla
- avoimien yliopistojen, kansalaisopistojen ja kansanopistojen kurssit
- eri yhdistysten, järjestöjen ja muiden tahojen ilmaisluennot
- Wikipedian kirjoittamiseen tai muihin vastaaviin projekteihin osallistuminen

Kuinka sinä jatkaisit tätä listaa? Inspiroivaa oppimista myös näin lomakauden aikana!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...