sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Yksinkertaisia makuja

Seuraavaksi joitakin useista lehdistä ja kirjoista peräisin olevia hyvin yksinkertaisia ja nopeita, muutamista raaka-aineista koostuvia leipä- ja muita leivonnaisohjeita, jotka ovat vieneet kieleni mennessään. Palattuamme matkalta ihastuin supisuomalaiseen mustikkakukkoon, jonka ohjeen löysin uusimmasta Yhteishyvän ruokaliitteestä - ohje löytyy myös tästä alta. Kaurakeksit eivät ole liian makeita, ja muffineista saa nopeasti pellillisen pikkuhyvää. Ohjeet ovat pitkälti linjassa nykyisen katsomukseni mukaan, jonka perusteella pyrin valmistamaan yksinkertaisia ruokia enimmäkseen kasvispohjalta; ei liikaa makeutta tai lisäaineita. Olen ilahtunut sadonkorjuukauden lähestymisestä, sillä se merkitsee edullisempia kasviksia ja juureksia, joista voi valmistaa isomman annoksen patoja ja keittoja useamman päivän varalle.


Intialainen leipä (16 kpl pieniä tai 8 kpl keskikokoisia)

4 dl grahamjauhoja
1,5 dl vettä
0,25 tl suolaa
0,5 dl sulatettua voita voiteluun

Sekoita jauhot ja suola. Lisää vesi pienissä erissä ja työstä käsin taikinaksi.Vaivaa, kunnes taikina on sileää ja irtoa hyvin käsistä. Jaa taikina 16 (8) osaan ja kauli osat pyöreiksi levyiksi. Voitele levyt päältä voilla ja kääri rullalle. Paina rullat kokoon "pullaksi" ja kauli ne jauhojen avulla halkaisijaltaan noin 15 cm:n pyöreiksi leiviksi.

Kuumenna valurautapannu erittäin kuumaksi. Pane leipä pannulle ja paista minuutin ajan. Voitele samalla yläpuoli pienellä määrällä voisulaa. Käännä leipä, paista vielä minuutti ja voitele samalla toinen puoli. Käännä ja paista vielä toinen puoli. Nosta valmis leipä käsipyyhkeen päälle ja pidä lämpimänä. Paista muut leivät kuten edellä ja pinoa ne pyyheliinan alle.


Peruna-porkkanarieskat (8 kpl)

1,5 dl (100g) perunasosejauhetta
2 dl hienojakoista porkkanaraastetta
1 kananmuna
1 prk (200g) kermaviiliä
1,5 dl vehnäjauhoja

Sekoita kaikki ainekset taikinaksi kulhossa. Nosta taikinasta lusikalla nokareita leivinpaperille. Taputtelet taikinapalat ohuemmiksi rieskoiksi jauhotetuin käsin. Pistele rieskat haarukalla. Paista rieskat 250-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia tai kunnes ne saavat kauniin värin. Tarjoa heti tuoreina.


Kaurakeksit



 Kaurakeksit (20 kpl)

100 g voita
0,75 dl sokeria
1 kananmuna
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
(ripaus kanelia tai kardemummaa)
(rusinoita tai kuivattuja karpaloita)

Sulata rasva ja anna sen hieman jäähtyä. Lisää sokeri ja muna sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Nosta kahdella lusikalla pieniä nokareita levinpaperin päälle. Paista 200 asteessa 8-10 minuuttia. 


Muffinit (25 kpl)

2 munaa
2 dl sokeria
50 g voita
1 dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
valitsemaasi täytettä: suklaapaloja, marjoja, omenaa ja kanelia tms.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, valkoiseksi vaahdoksi. Sulata voi kattilassa ja kaada maidon joukkoon. Vatkaa lämmin voimaitoseos munasokerivaahtoon. Lisää kuivat aineet ja valitsemasi täyte. Sekoita hyvin. Täytä taikinalla 25 muffinivuokaa ja paista uunissa noin 12 minuuttia.


Mustikkakukko (6 annosta ja keskikokoinen uunivuoallinen)

Taikina:
200 g voita tai margariinia
1,5 dl sokeria
4,5 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
400 g mustikoita
1,5 dl sokeria
0,5 dl perunajauhoja

Valmista ensin taikina. Sulata rasva kattilassa. Anna rasvan hieman jäähtyä ja lisää siihen sokeri. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Lisää rasvasokeriseos. Sekoita tasaiseksi. Siirrä 1/4 taikinasta odottamaan kansien (kannen) valmistusta. Painele muu taikina annosvuokien tai keskikokoisen vuoan pohjalle ja reunoille. Yhdistä täytteen mustikat, sokeri ja perunajauhot. Annostele seos vuokiin. Taputtele loput taikinasta marjojen päälle jauhotetuin sormin niin, että täyte peittyy. Paista pieniä annosvuokia 200 asteisen uunin keskitasolla 20-25 tai keskikoista 40-45 minuuttia tai kunnes taikina on kypsä.


2 kommenttia:

  1. Toi mustikkakukko kuulostaa hyvältä, pitääpäs koittaa heti kun vaan saan mustikoita käsiini. Tais mennä tämän vuoden mustikkasadot ohi suun kun en vauvan kanssa päässyt metsään ��

    VastaaPoista
  2. Tuo mustikkakukko on tosiaan hyvää, ruokaisaa. Tein sitä eilen uudemman kerran. Minullakin käytössä ovat olleet kaupan mustikat, sillä vauvan kanssa marjastaminen on aika hankalaa. Sinänsä harmi, sillä kaupunkimetsistäkin marjoja löytyy.

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...