maanantai 12. elokuuta 2013

Elämän ja kuoleman kysymyksiä

Lähde: http://www.nettinummi.fi

Harvemmin tulen ajatelleeksi ikääntymistä ja elämän haurautta niin usein ja pitkän aikaa kerrallaan kuin viime viikon kuluessa. Koko viikko tuntui olevan täynnä uskomattomalta kuulostavia juttuja yksi toisensa perään, ja kaikkia yhdisti tavalla tai toisella kuoleman läheisyys. Kaikki uutiset kolahtivat läheltä, sillä tunnen tai tunsin asianosaiset henkilöt.

Saadessani tietää lähisukulaisiani kohdanneesta melko vakavasta auto-onnettomuudesta matkustimme tapaamaan heitä ja viettämään aikaa heidän kanssaan. Siellä ollessamme sain kuulla erään tuttavani olleen myös ihmishenkiä vaatineessa autokolarissa - hän itse selviytyi kuin ihmeen kaupalla lähes vammoitta. Viikon muita uutisia olivat erään perhetuttumme kuolema hänen ollessaan vasta 60-vuotias ja isovanhempani joutuminen hoitokotiin heikentyneen kunnon vuoksi. Eräs toinenkin sukulaisemme oli joutunut niin ikään hoitokotiin parantumattoman sairauden nopeutuneen etenemisen vuoksi.

Tuollaiset uutiset pistävät ajattelemaan elämän kulkua ja varsinkin sen arvaamattomuutta. Elämän ehtoopuolta kulkevien kohdalla ikääntymisen tuomat vaivat on kohtuullisen helppo ymmärtää ja hyväksyä, mutta läheskään aina kuolema ei osu ikääntyneiden kohdalle. Muslimien tulisi olla aina valmiita kuolemaan ainakin siinä mielessä, ettei olisi mitään suuria syntejä katumatta. Periaatteessa joka hetki pitäisi olla valmis lähtemään, sillä seuraavan aamun näkemisestä ei ole takeita. Joskus mietin, kuinka monen ihmisen kohdalla tuollainen lähtövalmius on todellinen.

Ramadan on läheisten huomioimisen aikaa. Itse olen välillä aika kehno muistamaan sukulaisia ja ystäviä, joten näen viime viikon tapahtumat osoituksena siitä, että läheisistä tulee pitää huoli nyt, kun se on vielä mahdollista. Mitään materiaalista ei ole mahdollista ottaa mukaan, mutta parhaassa tapauksessa muisto meistä jää elämään muiden mielissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...