tiistai 20. elokuuta 2013

Kirja-arvio: Forbidden Lessons in a Kabul Guesthouse. The true story of one woman who risked everything to bring hope to Afghanistan

Suraya Sadeed muutti miehensä kanssa vuonna 1982 rahattomana pakolaisena Afganistanista Yhdysvaltoihin. Neuvokkuutensa ansiosta hänen onnistui perustaa pian oma yritys, ja ennen pitkää Surayasta tuli menestyvä kiinteistönvälittäjä. Vuodet kuluivat, perheelle kertyi omaisuutta ja pariskunnalle syntyi yksi tytär. Elämä tuntui olevan materiaalisesti kaikin puolin kunnossa kunnossa. Eräänä kohtalokkaana iltana Suraya oli viettämässä miehensä kanssa iltaa, kun tämä sai sydänkohtauksen ja menehtyi pian sen jälkeen. Suraya tunsi menettäneensä elämänsä rakkauden ja kaikki siihen mennessä kertynyt materiaalinen omaisuus ja menestys tuntuivat kalpenevan menetyksen rinnalla. Elämä tarvitsi uuden suunnan.

Jonkin aikaa miehensä menehtymisen jälkeen Suraya näki televisiosta uutispätkän entisestä kotimaastaan Afganistanista, jossa asukkaat kamppailivat talibanien vallan alaisena. Suraya tunsi tarvetta tehdä jotakin tukalassa tilanteessa olevien maanmiehiensä hyväksi. Hän aloitti pienimuotoisen keräyksen, jolla hän sai hankittua tarpeeksi rahaa Afganistanin avustusmatkaa varten. Tästä tuli hänen perustamansa Help The Afganistan Children -hyväntekeväisyysjärjestön ensimmäinen avustusmatka, joita seurasi pian muitakin. Hän toimitti esimerkiksi 10 000 huopaa afganistanilaisen talven armottomassa kylmyydessä asuville pakolaisperheille pelastaen lapsia ja aikuisia paleltumasta kuoliaaksi. Tärkeimpänä projektinaan Suraya piti kuitenkin talibanien kieltämien tyttöjen koulujen perustamista. Käytännössä nämä koulut toimivat maan alla, salaa, ja niissä opiskeli aluksi vain muutamia kymmeniä tyttöjä. Toisena tärkeänä projektina olivat kolme terveysklinikkaa alueilla, joissa terveydenhuolto olisi muuten ollut täysin olematonta.

Sanan levitessä HTAC-järjestön perustamisesta avustuksia alkoi tulla vähitellen lisää ja toimintamahdollisuudet kasvoivat. Surayan onnistui matkustaa myös Afganistanin syrjäisimmille alueille, joissa asukkaiden hätä oli sanoinkuvaamaton. Oman kotimaan näkeminen tuhon omana oli Surayalle raskas kokemus, joka antoi kuitenkin samanaikaisesti lisää motivaatiota auttaa yhä enemmän hädänalaisia. Sana Surayan toiminnasta levisi lopulta niin, että hän sai kansallista julkisuutta ja Oprah Winfreyn myöntämän miljoonan dollarin avustuksen.

Teos on uskomattoman elävä kertomus todella rohkeasta ja vahvasta naisesta, jonka toiminnan uskon inspiroivan muitakin toimimaan heikompien puolesta. Vaikka Surayan avustusjärjestön toiminta oli aluksi hyvin pienimuotoista ja jossakin vaiheessa hän oli vähällä antaa periksi, jostakin löytyi aina lahjoittajia toiminnan jatkamiseksi. Koulujen ja terveysklinikkojen toiminta tuotti niin hienoja tuloksia ja sai hyvin myönteistä palautetta, että niiden sulkeminen olisi ollut todellinen inhimillinen menetys. Talibanien kukistuttua Surayan onnistui perustaa miljoonalahjoituksen turvin tarpeeksi kouluja yhteensä yli 100 000 oppilaan kouluttamiseksi. Tämä teos on todellinen osoitus siitä, mitä yksikin henkilö voi saada aikaan päättäväisyytensä avulla.

Tekniset tiedot:
Sadeed, Suraya: Forbidden Lessons in a Kabul Guesthouse. The true story of one woman who risked everything to bring hope for Afghanistan
ISBN:
Virago 2011
ISBN: 978-1-84408-663-4
Nidottu, 280s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...