keskiviikko 14. elokuuta 2013

Kirja-arvio: Näkymätön kylä. Siirtolaisten asemasta Suomessa

Olkiluodon ydinvoimalatyömaan vieressä on reilun tuhannen ulkomaalaisen työntekijän muodostama kylä. Mahdollisimman kauas muusta asutuksesta sijoitettu parakkikylä kertoo omaa tarinaansa suomalaisten suhtautumisesta siirtolaisiin: hiljaisesti heidät hyväksytään tekemään töitä, joita suomalaiset eivät halua tai joihin suomalaiset työntekijät ovat liian kalliita. Vain välttämättömimmillä varustuksella sisustetuissa muutaman hengen huoneissa asuvat, lähinnä Itä-Euroopasta peräisin olevat siirtotyöntekijät ovat rakentamassa Suomea, jonka palveluita heidän itsensä ei haluta käyttävän. Tätä ilmiötä toimittaja ja aktiivinen kansalaisvaikuttaja Anna Kontula lähti tutkimaan ja majoittui kuukaudeksi ydinvoimalaitoksen siirtotyöläisten luokse tutustuakseen heihin paremmin.

Kontula majoittui ensin telttaan, kunnes hänelle järjestettiin parakista oma huone. Juttu työmiesten kanssa alkoi luistaa melko nopeasti ja pian Kontulalle alkoi selvitä karu todellisuus, joka miehet oli lähettänyt työskentelemään kaukana perheistään ja tutuistaan. Kielitaidottomana ja kaukana muusta ihmisasutuksesta suomalaisiin on vaikea tutustua, ja parakitkin ovat eriytyneet maitten mukaan. Perheitä Suomeen on lähes mahdotonta saada työkomennuksen ajaksi mukaan ja lomia (yleensä palkattomia sellaisia) on melko harvoin. Työhön vieraaseen maahan on ajanut oman maan vielä heikompi taloudellinen tilanne.

Kontulan pamfletinomaista kirjoitusta luonnehtii suorasanaisuus ja miesten tuntemuksia on sen pohjalta helppo ymmärtää. Vaikka valinta lähetä ulkomaille (Suomeen) on ollut vapaaehtoinen, on se silti usein psyykkisesti raskas. Siirtolaismiesten elämää leimaa katkonaisuus ja yksinäisyys, koti-ikäväkin. Kontula on koonnut teokseensa myös faktatietoa käsittelemästään aiheesta, joka auttaa suhteuttamaan miesten kertomuksia suurempaan kokonaisuuteen. Kantaa ottava ja puhutteleva teos.

Tekniset tiedot:
Kontula, Anna: Näkymätön kylä. Siirtolaisten asemasta Suomessa
ISBN: 978-952-01-0522-8
Into Kustannus 2010
Nidottu, 119 s.
Kirjastoluokka: 36.131

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...